У СРБИЈУ СТИГЛО 120. 000 ДОЗА ВАКЦИНА: Нови контингент АстраЗенеке - од сутра доступно грађанима

Новости онлајн

12. 05. 2021. у 07:56 >> 08:26

ДАНАС је у Србију стигао нови контингент АстраЗенека вакцине.

У СРБИЈУ СТИГЛО 120. 000 ДОЗА ВАКЦИНА: Нови контингент АстраЗенеке  - од сутра доступно грађанима

Фото: Принтскрин

Вакцине су на аеродрому дочекали министар здравља Златибор Лончар, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша и директорка УНИЦЕФ-а у Србији Дајана Костадинова.

- Желим да се захвалим људима из Уницефа, СЗО, свима који су учествовали у овом пројекту и који се налазе овде, захваљујући којима имамо данас ове вакцине. Као што видите, иза нас је 120 000 доза Астразенека вакцине из КОВАКС програма. Оне ће бити већ од сутра доступне нашим грађанима, највећи део ће ићи за ревакцину оних који су примили прву дозу. Тако да, грађани Србије и сви они који су примили ову вакцину немају разлога за забринутост, имамо довољно АстраЗенека вакцина за све оне који су заинтересовани и који желе да је добију. 

- Оно што желим врло кратко да обавестим грађане Србије, односно да их подсетим само шта је држава Србија урадила до овог момента везано посебно за КОВАКС програм, а то је да смо ми већ у мају и јуну 2020. године уплатили 2 милиона евра преко СЗО у развој ове вакцине, да смо земља на Западном Балкану која је дала највише новца и једна у овом делу Европе од земаља која је дала највише новца за то.

- Желим да вас подсетим да је држава Србија у октобру месецу 2020. године уплатила око 5 милиона евра у КОВАКС програм за 1 300 000 вакцина из КОВАКС програма. Ми смо до сада добили 75. 000  вакцна АстраЗенеке, данас добијамо још 120.00О и требало би у наредном периоду да добијемо остатак те вакцине. Мислим да је обо основни ред да грађани Србије знају за шта иде њихов новац, шта смо платили, за шта смо платили,а ево и да виде тај резултат, да је кренуо да се реализује и да смо добили те вакцине.

- Још једном желим да апелујем на све - људи, вакцинишите се, то је једини начин да изађемо из овога, да проради овај аеродром, да путујемо, да нормално живимо, немојте наседати на парамедицинске приче да нека вакцина ваља или не ваља. Убеђујем вас да све оно што се примењује у Србији, и АстраЗенека и све вакцине су безбедне вакцине,то показују и резултати. То нису само приче, то су резултати. Подсетићу вас да Астразенека вакцина је вакцина која се највише употребљава у свету. А видите и сами какви су резултати.

- Још једном апелујем - избаците те парамедицинске разлоге - кад агенције процене да су вакцине добре и безбедне да их примењујемо и да се што пре вратимо нормалном животу - реко је министар Златибор Лончар.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)