БЕЗ СВАДБИ БАРЕМ ДО КРАЈА ЈУНА: Вирусолог Ана Глигић не очекује пораст броја заражених током лета, али позива на опрез

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

12. 05. 2021. у 09:00

КОРОНА би, иако смо напокон "сишли" на око 1.000 новоинфицираних дневно, опет, могла да изненади. То смо већ видели више пута за годину и по, од почетка пандемије, и научили да се нови талас брзо разбукти, а да треба много времена да се смири. Овај, трећи се у Србији дуго и споро гаси, а епидемиолози се прибојавају да би нагло опуштање то додатно могло да успори, па чак и да епидемиолошку криву врати на узлазну линију.

БЕЗ СВАДБИ БАРЕМ ДО КРАЈА ЈУНА: Вирусолог Ана Глигић не очекује пораст броја заражених током лета, али позива на опрез

Фото: Принтсцреен/ТВ Прва

Вирусолог Ана Глигић, са вишедеценијским искуством у сузбијању епидемија, уверена је, ипак, да ће лето пред нама бити - мирно. Уз један услов: да се настави имунизација бар у садашњем обиму.

Докторка Глигић своју тезу, за "Новости", објашњава већ прилично високим степеном прокужености, односно стечене отпорности на вирус:

- Ако имамо више од 3,8 милиона људи који су примили бар једну дозу вакцине, то много значи. Додајте на то више од 700.000 људи, који су по званичној евиденцији преболели ковид. Наравно, не знамо колико њих се "дупло броји", с обзиром на то да су у међувремену и вакцинисани. Зарачунајте и да је 30 одсто од укупно 3,9 милиона тестираних од почетка епидемије имало лажно негативан резултат, и преболело ковид. Тако долазимо до прилично високог броја заштићених, који ће нам, ако се настави имунизација, омогућити да имамо релативно мирно лето.

Тај број имунизованих и оних који су стекли природни имунитет, за који др Глигић каже да је, по њеном мишљењу, јачи од оног који се ствара имунизацијом, добар је штит и од мутираних сојева короне.

- И ако "увеземо" индијски сој, бићемо заштићени, јер све короне имају нешто заједничко - објашњава др Глигић. - Та заштита од вакцине неће бити 92 одсто како је пројектовано, али ће бити од 30 до 40 одсто. То је довољно да се не стигне до болнице, поготово не до респиратора.

Наша саговорница објашњава да, ако се испостави да је у Србију ушао индијски дупли мутант, да ће се на јесен ићи на ревакцинацију и то новом, допуњеном вакцином. Процедура је таква да би СЗО требало да да податак који је најчешћи мутант и одлучи који сој још да се убаци у антиковид вакцину, која би тако постала двовалентна. Истим поступком антигрип вакцина је од тровалентне унапређена у петовалентну.

Већа окупљања, без поштовања мера, поготово у случају ако би се успорила имунизација, представљају ризик од поновног убрзавања преношења инфекције. Ни Кризни штаб, чија је нова седница заказана за петак, поготово његов медицински део није за нагло опуштање.

- Верујем да Кризни штаб неће дозволити свадбе и сличне прославе до јула - каже др Ана Глигић. - Рачуна се да се до тада обухват вакцинацијом повећа за још 10 одсто, и ја верујем да ћемо вирусу корона половином јула "стати за врат", бар до јесени.

МИШЈА ГРОЗНИЦА И ЗАПАДНИ НИЛ

ПОРЕД короне, сада долази и сезона претње вирусом Западног Нила, који лане није регистрован, али не значи да ће тако бити о овог лета. А, попут Хрватске, и ми бисмо могли да се суочимо са мишјом грозницом, јер су временске прилике погодовале развоју ових глодара.

- Морамо водити рачуна да се ради серолошка дијагностика и јер мишја грозница почиње исто као и ковид 19, респираторним симптомима - каже др Ана Глигић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)