ИНСПЕКЦИЈЕ ЛОВЕ НАДРИЛЕКАРЕ: Министарство здравља појачава контролу “извођача” естетских третмана

В. Ц. С.

12. 05. 2021. у 09:09

МИНИСТАРСТВО здравља појачало је инспекцијске надзоре поводом све учесталије појаве да се разне процедуре "антиејџ" медицине обављају у козметичким салонима и на другим местима, ван здравствених установа и приватне праксе.

ИНСПЕКЦИЈЕ ЛОВЕ НАДРИЛЕКАРЕ: Министарство здравља појачава контролу “извођача” естетских третмана

Архива

Како су саопштили, контролу на терену заједно врше здравствени и санитарни инспектори, тражећи посебно "нерегистроване субјекте".

- Све ове процедуре "антиејџ" медицине могу се обављати искључиво у здравственим установама и приватној пракси доктора медицине или стоматологије, односно поликлиникама, а којима је за обављање одређене процедуре министар здравља решењем издао дозволу - изричити су у Министарству.

То значи да пружање ових услуга није дозвољено у козметичким и другим салонима, без обзира на то да ли услугу пружа лекар или други здравствени радник или не.

До сада је Удружење интердисциплинарне естетске и антиејџинг медицине (СЕСИАМ) поднело девет кривичних пријава против надрилекара који се представљају као "доктори естетске медицине", а до краја месеца, како су потврдили за "Новости", биће поднето још двадесетак.

Најдрастичнији је случај Саве Кнежевића (на слици), масера из Батајнице, који се лажно представљао као пластични хирург и вршио хируршке интервенције у нелегалном салону, на београдским Теразијама. Из његове ординације, али и из разних козметичких салона, пацијенткиње су излазиле спржене коже, са привременим или трајним ожиљцима и опекотинама. Једна девојка је чак изгубила вид на једном оку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)