ВЛАСТ У ПРИШТИНИ ПОДСТИЧЕ НАСИЉЕ: Епархија рашко-призренска тражи додатну заштиту

Д. ЗЕЧЕВИЋ

11. 05. 2021. у 23:12

ЕПАРХИЈА рашко-призренска изразила је дубоку забринутост због најновијих напада на верске објекте СПЦ на Косову и Метохији, од којих је последњи каменовање Цркве Свете Петке у Витини.

ВЛАСТ У ПРИШТИНИ  ПОДСТИЧЕ НАСИЉЕ: Епархија рашко-призренска тражи додатну заштиту

Фото Епархија рашко-призренска

У издатом саопштењу епархије оцењује се да најновији талас насиља није само, како то привремене косовске институције кажу, део свакодневице у којој има и пљачки џамија, већ да највећим делом имају етничку и верску позадину, јер су усмерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета. Зато парохија рашко-призренска истиче да ће о најновијим нападима обавестити шефа мисије Еулекса, амбасадоре Kвинте као и представнике Kфора.

Фото Епархија рашко-призренска

- Жалбе косовским институцијама су беспредметне, јер управо је ово насиље производ агресивне реторике која долази из самог врха косовских институција, које уместо да решавају проблеме становништва, економије и пандемије ковида, свакодневно нападају Србију најгорим речима и колективно оптужују српски народ па чак и нашу Цркву.

Петковић: Атакују за празнике

У СЕЛУ Дубрава код Истока у понедељак је нападнута имовина две српске повратничке породице, Радоја и Милана Пумпаловића. Како је саопштио Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, тај напад као и каменовање цркве у Витини нису изоловани инциденти.

- Инцидент у Дубрави је кап која је прелила чашу. То је пети напад на имовину породице Пумпаловић, а у истом дану је каменована и Црква Свете Петке у Косовској Витини. Треба зауставити такве инциденте јер је у последњих месец и по обијено и нападнуто 11 храмова и цркава на КиМ, углавном за време великих верских празника - казао је Петковић.

Овакво понашање директно производи опасан потенцијал за насиље и међународни представници морају да буду свесни да локалне власти политички манипулишу становништвом у циљу амортизовања сопствених проблема - наводи се у саопштењу за јавност епархија рашко-призренска.

Истовремено, како се наводи, притисак на Србе отежава свакодневни живот нашег народа, који је већ изгубио свако поверење у полицију и институције косовских Албанаца због непоштовања закона и судских одлука, као што је случај око манастира Високи Дечани. n

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)