БОЛЕСТ СА ХИЉАДУ ЛИЦА: Обратите пажњу -ако имате ове симптоме, болујете од синдрома хроничног умора! (ФОТО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

11. 05. 2021. у 19:27

ПОВОДОМ 12. маја, Међународног дана подизања свести о синдрому хроничног умора, Удружење оболелих од синдрома хроничног умора и кризе свести – СХУКС са сродним удружењима из Хрватске и Словеније организоваће заједничку акцију под слоганом „Препознај ме! Ако желите ићи брзо сами, идите сами. Ако желите стићи далеко, идите заједно!“.

БОЛЕСТ СА ХИЉАДУ ЛИЦА: Обратите пажњу -ако имате ове симптоме, болујете од синдрома хроничног умора! (ФОТО)

Фото: Удружење СХУКС

Циљ је да се кроз међународну сарадњу пошаље порука о важности правоременог дијагностиковања и лечења ове болести од које оболева све више људи у свету.

- Синдром хроничног умора је мултисистемско обољење које напада аутономни нервни систем, срце и мозак. Оболели често годинама лутају у потрази за дијагнозом, јер је реч о болести са хиљаду лица. Најчешћи симтоми су: констанатан умор који не пролази ни после одмора и који траје дуже од шест месеци, болови у мишићима и зглобовима, несаница или претерана поспаност, температура, проблеми са пробавом и многи други. Сматра се да у свету само 5 - 10 одсто људи успе да се излечи, јер се болест не препозна на време и остави разне последице које могу бити и катастрофалне – каже Ина Игњатовић, председница Удружења оболелих од синдрома хроничног умора и кризе свести, јединог удружења оваквог типа у земљи, чије је седиште у Ћуприји.

Она додаје да је основни циљ удружења едукација здравствених радника и грађанства како би дошло до бржег препознавања обољења. Самим тим, биће смањњен степен оштећења организма, а лечење успешније.

- Нажалост, чак и у свету мали број лекара се бави овом проблематиком. У нашој земљи се тиме једино бави проф. др Бранислав Миловановић. Удружење оболелих од синдрома хроничног умора и кризе свести 15. маја у амфитеатру Академије васпитачко-медицинских струковних студија у Ћуприји организоваће трибину „Подигнимо свест! Препознајмо синдром хроничног умора!“. Почетак је у 16 часова.

Фото: Приватна архива

Проф. др Бранислав Миловановић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)