ОСТАВИО НАМ ЈЕ ДРАГОЦЕНО ДЕЛО: У Скупштини града Београда одржана комеморација драмском писцу и редитељу Братиславу Браци Петковићу (ФОТО)

Д. МАТОВИЋ - В. СТРУГАР

11. 05. 2021. у 19:15

С ТУГОМ, љубављу и искреним поштовањем, у уторак су се у Скупштини града Београда од редитеља, драмског писца, власника Музеја аутомобила и камерног театра "Модерна гаража" Братислава Браце Петковића опростили породица, пријатељи, уметници и страначке колеге из СНС, чији је био један од оснивача.

ОСТАВИО НАМ ЈЕ ДРАГОЦЕНО ДЕЛО: У Скупштини града Београда одржана комеморација драмском писцу и редитељу Братиславу Браци Петковићу (ФОТО)

Фото П. Милошевић

- Много сам од тебе научио. О историји Београда, о људима који су задужили наш град, о култури, споменицима, о аутомобилима, цркви... Пре само неколико дана седели смо овде, у овој кући и договарали се о пројектовању новог музеја аутомобила који ће бити испод Бранковог моста. Обећавам ти, пријатељу мој, да ћу да га завршим онако како смо се договарали. И да ће тај музеј да се зове по теби, јер његови експонати су из твоје приватне збирке коју си поклонио Београду, граду за који си живео - обећао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Упркос пандемији, у уторак се окупио велики број поштовалаца, пријатеља, уметника и страничких колега из СНС, чији је Петковић био један од оснивача. Да одају последњу пошту, комеморативном скупу присуствовали су: министарка културе Маја Гојковић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, Ивана Вујић, Небојша Брадић, Дејан Савић, Радмила Живковић, Бојана Бамбић, Светислав и Гордана Гонцић, Предраг Милетић, Милан Јелић, Милован Здравковић, Жика Ајдачић, Димитрије Илић...

Да је Браца био један од твораца савременог београдског духа, филигрански познавалац српске историје и културе, велики добротвор Српске светосавске цркве, сведочио је Никола Селаковић, министар спољних послова.

- Не опраштамо се ми данас, већ тражимо опрост од нашег Братислава Петковића за све оно што смо могли да учинимо заједно са њим, а нисмо. За сваку реченицу коју нисмо саслушали до краја, а требало је. За све оно што смо планирали, а још нисмо остварили - казао је Селаковић. - Обично се у оваквим тренуцима говори како је онај који нас је напустио оставио празнину. Наш Браца није оставио празнину, већ дело. Удахњивао је живот свему чега се дотицао. Не мислим само на његове драме, нити на то што је Београду подарио Музеј аутомобила и камерну сцену "Модерна гаража". Иако је имао много разлога да буде ташт, памтим га као тихог и скромног човека. Господин старог кова. За људима попут Браце Петковића жали се без суза, тихо и ненаметљиво.

- Не знам људе који су му нешто нудили, само знам оне који су од њега тражили. Братислав Петковић је направио прво приватно позориште са жељом да млади људи имају где да покажу свој таленат. Био је човек племените душе, скроман. Свакако је оставио трага у нашим животима и времену у коме је живео. Зато нећу да се опраштам са њим, него ћу пожелети да наставимо тамо где смо стали. До виђења.

Комеморативном скупу су присуствовали супруга Јеленка, синови Богдан и Душан са потомцима. Опело ће се служити у среду у подне на Новом гробљу, а сахрана ће бити одржана у 12.30.

НАШ БРАЦА

- ЈОШ нисам сигуран да ли је Браца било његово име или својство. Наш Браца. Да се искре наших душа могу бојити као на платну, његова би била слика из калеидоскопа - весела и раздрагана. То је одлика људи који стварају светове - говорио је Селаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)