СРПСКОЈ СВЕТИЊИ "ОСКАР" ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА: Награда града Њујорка Храму Светог Саве на Менхетну

Танјуг

11. 05. 2021. у 18:15

ЗАВОД за заштиту споменика Града Њујорка доделио је српској светињи на Менхетну - Саборној цркви Светог Саве, награду "Луис Г. Мозес" која представља неку врсту Оскара у заштити споменика.

СРПСКОЈ СВЕТИЊИ ОСКАР ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА: Награда града Њујорка Храму Светог Саве на Менхетну

Фото Твитер

Завод за заштиту споменика Града Њујорка ту награду додељује дуже од три деценије, сваке године за десетак пројеката који су показали изврсност у рестаурацији, очувању или адаптацији историјских зграда, изгледа улица и пејсажа који чувају пословне, трговачкее, стамбене, институционалне, верске и јавне зграде.

Обнова цркве Светог Саве у Њујорку, изгореле у великом пожару на Ускрс 2016. године, траје и даље, а прва фаза је завршена је прошле јесени, када је та српска светиња стављена под кров - односно обновљена споља.

Фото Твитер

Српска православна црква Светог Саве била је једна од 12 одликованих за 2020, а награда је 6. маја уручена епископу источно-америчком Српске православне цркве Иринеју.

Председница њујоршког Завода за заштиту споменика Пег Брин изјавила је том приликом да је "Катедрала Светог Саве награђена за прву фазу пројекта - затварање и стабилизација", наводи се у писму парохијанима које је добио Танјуг.

Фото Твитер

Tekst potpisa

По њеним речима, "Завод има дугу историју сарадње с Катедралом (Саборном црквом) Светог Саве и радујемо се њеној потпуној обнови."

Црква на Менхтену, сазидана у готском стилу пре скоро 170 година, од 1943. је у власништву СПЦ, која ју је откупила од Епископалне њујоршке цркве, и од историјског значаја је не само за српски народ и српску заједницу већ и за град и државу Њујорк.

У тој цркви је1943. одржан последњи опроштај од великог америчког научника српског порекла Николе Тесле, на коме се од њега опростио и његов пријатељ, велики хрватски и југословенски виолиниста Златко Баловоцих, који је свирао познату српску песму "Тамо далеко".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)