ДЕЦА МОГУ ИМАТИ ТЕШКЕ ПОСЛЕДИЦЕ КОВИДА: Доктор Вукомановић објашњава - Важно је да их штити вакцинација одраслих

Новости онлајн

11. 05. 2021. у 09:20 >> 09:43

У ИНСТИТУТУ се у последње две до три недеље повећао број болесника који имају једну од најтежих форми болести коју изазива овај вирус, а зове се мултисистемски инфламаторни синдром.

ДЕЦА МОГУ ИМАТИ ТЕШКЕ ПОСЛЕДИЦЕ КОВИДА: Доктор Вукомановић објашњава -  Важно је да их штити вакцинација одраслих

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

То може да укаже на две ствари - да је један од пикова заражавања деце био негде пре шест до осам недеље и друга да је ипак мањи број деце са тешком клиничком сликом која захтевају болничко лечење - рекао је доктор Владислав Вукомановић из Института за мајку и дете.

Он је упозорио да мултисистемски инфламаторни синдром подразумева захваћеност свих органа и додао да је код деветогодишње девојчиће захваћен мозак, а било је и случајева да је захваћена кожа или коњуктиви.

- У 50 одсто случајева захваћено је срце, на срећу без неких битних промена, излечење је било комплетно. Оштећење јетре, бубрега је веома важно. Надам се да су ове последице пролазне, а према краткорочном и средњерочном праћењу ова деца углавном потпуно оздраве на крају - рекао је Вукомановић у гостовању на К1 ТВ.

Он је изразио наду да ће број деце са овим синдромом временом падати, и додао како је реч о деци старијој од пет година која имају генетску предиспозицију да развију овакве симптоме болести.

Каже да увек постоји бојазан да ће се зараза брже ширити након повратка деце у школе, али на срећу она углавном прођу без симптома после заражавања овим вирусом.

- Веома је важно да децу штити вакцинација одраслих. Зато она треба да буде у пуном обиму, да се успостави имунска компетентност нације да би се тиме заштитила и деца, а о вакцинацији деце причаћемо вероватно за неколико месеци - истакао је Вукомановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)