ОСЛЕПЕЛА НА ТРЕТМАНУ КОД НАДРИЛЕКАРА: Тужилаштву поднето девет кривичних пријава против лажних доктора, спремно још двадесетак

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

11. 05. 2021. у 10:14

ДЕВЕТ кривичних пријава досада је Удружење интердисциплинарне естетске и антиејџинг медицине (СЕСИАМ) поднело против надрилекара који се представљају као доктори естетске медицине, а до краја месеца биће поднето још двадесетак.

ОСЛЕПЕЛА НА ТРЕТМАНУ КОД НАДРИЛЕКАРА: Тужилаштву поднето девет кривичних пријава против лажних доктора, спремно још двадесетак

Последице третмана плазма пеном / Фото Инстаграм

Пријаве су прослеђене Првом и Трећем основном тужилаштву у Београду, каже за "Новости", Марко Бекоња из овог удружења, и додаје да је једна од оштећених жртава ослепела.

Најпознатији и најдрастичнији пример је случај Саве Кнежевића, који се лажно представљао као пластичних хирург и пуних пет година вршио пластичне операције у илегалној ординацији на Теразијама, у срцу Београда. У томе му је помагала мајка, иначе цвећарка, а пацијенти су излазили са ожиљцима, опекотинама, траумама, а некима је био угрожен и живот...

- Осим Кнежевића, на списку имамо више од 30 надрилекара који су користили нехируршке методе, а не хируршке, као Кнежевић, али су последице врло озбиљне - објашњава Бекоња. - Многе девојке добиле су трајне ожиљке на лицу услед пржења плазма пеном или некрозе ткива, једна је имала привремено слепило, док је друга остала трајно слепа на једно око због нестручне апликације хијалурона у предео подочњака!

Сви ови надрилекари баве се нелегално убризгавањем хијалурона или ботокса, различитим третманима попут мезотерапије или PRP (третман крвном плазмом), нехируршким корекцијама носа филерима итд., и то у козметичким салонима, становима, хотелима... Наиме, закон овакве интервенције дозвољава само докторима медицине и стоматологије, уз додатну едукацију. Наравно, нико од особа из кривичних пријава није лекар. Према речима Беркоње, многи су мењали седишта импровизованих ординација да им инспекције не би ушле у траг. Неки од њих су приучени козметолози, са завршеним курсевима, а други чак ни то.

Како сазнајемо, кривичне пријаве спрема и Министарство здравља, које је кренуло у обрачун са надрилекарством ове врсте.

Према речима адвоката Јелене Дујмовић, која се бави медицинским правом, случајеве попут Кнежевићевог требало би третирати и као кривично дело надрилекарства, али и као превару да би се стекла противправна имовинска корист.

- Суд у Вршцу је 2018. један такав случај осудио као превару, али не и као надрилекарство (човек се лажно представљао као абдоминални хирург), али ја мислим да постоје елементи за оба кривична дела и то у стицању и продуженом трајању - каже Дујмовић.

- То значи да би за оба дела била изречена јединствена казна. У случају Кнежевића, извесно је у питању најтежи облик преваре, код ког је прибављена вредност прешла милион и по динара, будући да само једна операција груди кошта око 3.000 евра. За то је запрећена казна од две до 10 година затвора.

Дујмовићева истиче да треба видети и који је лекар-анестезиолог уводио Кнежевићеве пацијенте у анестезију и одузети му лиценцу.

ОДШТЕТА ЗБОГ НАРУЖЕНОСТИ

НИСУ ретке тужбе ни против лиценцираних пластичних хирурга због незадовољавајућих исхода естетске операције. Дујмовићева је заступала и пацијенте и тужене лекаре и каже да се углавном прича завршава тако што лекар уради корекцију о свом трошку. Ипак, имала је случај жене којој је лекар буквално унаказио стомак. Будући да се особа бави јавним послом, на суду је добила немалу одштету због наружености.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)