НОВИ ПАСОШИ ТЕК У ЈУНУ И ЈУЛУ: Захтеви грађана за издавање путних исправа загушили полицијске шалтере

З. У.

11. 05. 2021. у 08:00

ЕПИДЕМИЈА ковида 19 и прошлогодишње одлагање путовања направило је уско грло на шалтерима МУП Србије, где последњих дана владају гужве за издавање нових путних исправа. Велики број грађана, који су за документа аплицирали преко портала е-управа, зависно од места пребивалишта, добили су термин тек следећег месеца, а није мало ни оних који чекају шалтерски распоред за јул.

НОВИ ПАСОШИ ТЕК У ЈУНУ И ЈУЛУ: Захтеви грађана за издавање путних исправа загушили полицијске шалтере

Грађани испред ПУ за Нови Београд / Фото И. Маринковић

Гужве пред "шуберима" полицијских управа објашњавају се једногодишњом паузом у путовањима, али и обичајем да се административни послови завршавају у "цајтноту" пред сезону годишњих одмора.

Појединим грађанима истекло је важење путне исправе, па су похитали по нову. Термини за онлајн заказивање готово да су попуњени у свим полицијским станицама, па многи се одлучују да стану у ред и предају захтев. Сајт е-управе, преко кога се заказује, и у понедељак је био готово загушен, а слободан је тек понеки термин.

- Могуће је извадити нови пасош и када стари важи још најдуже шест месеци, наравно уколико није попуњен - кажу нам у Управи за управне послове МУП Србије. - У таквој ситуацији захтев се прима одмах без обзира на рок важења путне исправе.

Са најавама да ће овог лета наши грађани моћи да стигну до жељених туристичких дестинација, са сертификатом о вакцинацији или PCR тестом, многи су схватили да су им пасоши, личне карте или возачке дозволе, давно истекли и да су им потребне нове исправе.

Захтеве за издавање докумената грађани могу да поднесу на подручним полицијским станицама, где имају пријављено пребивалиште, а у Београду им је то омогућено на свакој од 17 општина.

У овом тренутку најмање су гужве у приградским станицама полиције - Обреновцу, Младеновцу, Лазаревцу, Сопоту, Барајеву, Гроцкој и Сурчину.

- Већина шалтера за примање захтева за пасоше и личне карте ради од 8 до 19.30 - кажу у полицијским станицама. - Како се лето приближило продужено је радно време шалтера у Љермонтовљевој улици. Захтеви могу да се предају и суботом од 7.30 до 20.00, а недељом од 7.30 до 15.30.

У ПУ у Новом Саду, у Булевару краља Петра број 11, грађани могу да подносе захтеве од 7 до 21 час. У овој полицијској испостави грађани ће моћи и електронски да закажу термин.

- МУП ће, као и до сада, радно време прилагођавати потребама грађана - поручују из српске полиције.

РОКОВИ КРАЋИ КАД ЈЕ ХИТНО

НОВА путна исправа кошта 4.200 динара. У року од месец дана надлежни орган, који је примио захтев, дужан је да изда пасош. Тај рок је, међутим, у пракси много краћи и грађани до пасоша долазе после само десетак дана. До путне исправе, међутим, може да се дође и за 48 сати, у хитним случајевима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)