МАТУРАНТИ СЛАВЕ, АЛИ БЕЗ ПЛЕСА: Велико интересовање ученика за прославе, нема времена за организацију екскурзија

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ - Љ. БЕГЕНИШИЋ

11. 05. 2021. у 10:00

ОВА генерација матураната, за разлику од претходне којој је корона ускратила један од најлепших догађаја у животу, моћи ће, по свему судећи, свечано да обележи завршетак школовања.

МАТУРАНТИ СЛАВЕ, АЛИ БЕЗ ПЛЕСА: Велико интересовање ученика за прославе, нема времена за организацију екскурзија

Прослава претходних генерација матураната у дворишту једне београдске школе / Фото И. Маринковић

Са попуштањем мера и смиривањем епидемиолошке ситуације, постало је могуће организовати прославу матуре, али и екскурзије и наставу у природи.

Али, уз одређене услове:

- Може се окупити највише 100 гостију, нема игре на подијуму, а неки ресторани траже да присутни буду вакцинисани, а неки не траже - каже нам Виолота Недељков, власница једне од агенција која организује прославе. - Интересовање је велико. Како се смирује епидемиолошка ситуација, сви су почели да се интересују.

И у београдским средњим школама кажу да су ђаци изузетно заинтересовани, а понуде за организацију матурских вечери увелико стижу.

- Заједно са Медицинском школом у Земуну, резервисали смо матурско вече у хотелу "Хајат" за 12. јун - каже Ђурађ Бањац, директор ЕТШ "Земун". - Деца нису ништа платила, док не будемо сигурни. Све ће зависити од одлука Кризног штаба. Ђаци веома желе да иду на матурско вече, сваког дана се распитују да ли има неких нових информација.

Према речима Милоша Бјелановића, директора Земунске гимназије, ако буде било дозвољено окупљање већег броја људи, матурско вече ће бити организовано, али на отвореном.

- Понуде стижу, али наша школа ни ове године неће организовати матурско вече - каже Дејан Недић, директор Друге економске школе. - Чак и да дође до попуштања мера, треба времена да се све организује. Плаћање је, иначе, у три рате, тако да је немогуће и то извести.

Директор Гиманзије "Патријарх Павле" Јасмин Николовски каже да матурског бала неће бити. Уколико се смири ситуација са вирусом корона, биће организован испраћај матураната у школском дворишту.

Цене матурских вечери се крећу од 3.600 до 7.600 динара. Виолета Недељков истиче да цена зависи од тога шта матуранти желе, у ресторанима оне се крећу око 15 евра, а у хотелима од 30 до 35 евра. На ексклузивним местима та цена износи око 70 евра.

Матурска грозница подразумева и хаљину, ципеле, ташну и професионалну шминку, а све то заједно родитеље кошта у просеку 200 евра.

Ценовник је следећи: хаљине коштају просечно око 100 евра, за оне са "плићим" џепом им их и за педесетак евра, ципеле и ташне имају сличне цене, а шминкери за вечерње сређивање наплаћују 30 евра. Ни за дечаке нису мањи трошкови, због цене одела и ципела.

Када је реч о екскурзијама и настави у природи, неке школе већ су почеле да их организују за млађу децу.

Тако ће на рекреативну наставу ићи ђаци четвртог разреда у школама у којима новац родитељима није враћен, и то по плану који је био предвиђен за трећи разред, а није реализован због короне.

Међутим, за екскурзије ће бити ускраћени ђаци осмог разреда и матуранти у гимназијама.

- Сада је касно да се то организује. Њима је остало још две недеље школе, а да би се реализовало путовање, неопходно је спровести процедуре - каже Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Што се тиче матурских вечери, Марков каже да је интересовање деце велико, али истиче да није реално организоватои прославе док се наставни процес не нормализује.

МИНИСТАРСТВО: ОДЛУЧУЈЕ КРИЗНИ ШТАБ

У МИНИСТАРСТВУ просвете кажу, за "Новости", да ће организовање прослава матурске вечери зависити од одлуке Кризног штаба, као и сва питања у вези са путовањима и прославама:

- Министарство ће поступати у складу са препорукама Кризног штаба и одукама Владе Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)