ШЕСТ ЖЕНА УБИЈЕНО ОВЕ ГОДИНЕ, ИНСТИТУЦИЈЕ ИМАЛЕ ПРОПУСТЕ: АЖЦ упозорава пред Дан сећања на жртве насиља

В. Ц. С.

10. 05. 2021. у 18:56

ОД почетка године партнери или чланови породице убили су, према писању медија, шест жена.

ШЕСТ ЖЕНА УБИЈЕНО ОВЕ ГОДИНЕ, ИНСТИТУЦИЈЕ ИМАЛЕ ПРОПУСТЕ: АЖЦ упозорава пред Дан сећања на жртве насиља

Илустрација / Фото Depositphotos

Последњи случај у Селаковцу, код Новог Пазара, показао је да је учинилац већ вршио насиље не само према жртви, већ и према другим члановима породице, да је имао психичких проблема и био неколико пута хоспитализован, да је жртва против њега поднела више пријава за насиље, као и да је неколико пута био привођен.

- Ближи се 18. мај, Дан сећања на жене жртве насиља, који поново дочекујемо са поражавајућом статистиком - кажу у Аутономном женском центру. - После вишедеценијске борбе за спречавање и сузбијање насиља у породици, поразна је чињеница да је ова жена убијена након што се неколико пута обраћала за помоћ надлежним инситуцијама, да су постојали индикатори који су могли указати да ће доћи до смртног исхода и да све то није довело до тога да њено убиство буде спречено. Захтевамо да се неодложно изврши контрола поступања надлежних институција у овом и свим другим случајевима где су постојале раније пријаве насиља, да се утврди да ли је било пропуста и казне одговорни.

У АЖЦ се питају да ли су претходно пријављивани догађаји насиља били разматрани на састанцима Групе за координацију и сарадњу, како су процењени безбедносни ризици у конкретном случају и које мере су предузете да би се ова жена заштитила. Отворено је и питање да ли се после друге пријаве за насиље у породици прибегло оштријим мерама и да ли су приликом безбедносних процена консултовани психијатри.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)