АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЕНДОКРИНОЛОГА: Све више деце са тешким компликацијама дијабетеса

А.Е.

11. 05. 2021. у 15:00

ДЕЧИЈИ ендокринолози апелују да родитељи не одлажу одвођење свог детета лекару ако има симптоме дијабетеса.

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЕНДОКРИНОЛОГА: Све више деце са тешким компликацијама дијабетеса

Фото: Депоситпхотос

Докторка Татјана Миленковић са Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“ објашњава да је одлагање одласка лекару контрапродуктивно и може да има несагледиво лоше последице по дете, јер се метаболички поремећаји који одликују дијабетес неминовно продубљују и повећава се ризик од развоја дијабетесне кетоацидозе и фаталног исхода.

- Званични подаци које имамо, и пре периода епидемије, су већ довољно забрињавајући. У нашој земљи свако треће дете (35,7%) са новооткривеним дијабетесом мелитусом типа 1 се прима у болницу у стању кетоацидозе, а у узрасту испод 5 година тај проценат је чак 48,7%, што је поражавајуће. Оно што још више забрињава је чињеница да висок проценат деце долази у стању тешке кетоацидозе – упозорава дечији ендокринолог докторка Миленковић.

Татјана Миленковић/Институт за мајку и дете Србије

 

Недоступност лекара и страх родитеља од одласка са децом у здравствене установе у јеку епидемије, довели су до тога да је у протеклих годину дана у Хрватској драстично повећан број деце са непрепознатим дијабетесом затражило помоћ и то тек у узнапредовалој фази болести, када је некима већ угрожен и живот.

Хрватски медији пренели су податке педијатрије у КБЦ-у Сестара милосрдница у Загребу, да је проценат деце у стању дијабетесне кетоацидозе порастао са 30 на чак 50 одсто, што значи да је свако друго дете које је оболело од дијабетеса примљено у стању које је потенцијално смртоносно због тога што болест није препозната на време.

- Од почетка епидемије, свако дете са новооткривеним дијабетесом у нашој земљи је примљено у болницу одмах, без одлагања и добило је комплетну здравствену заштиту. Деца која су била заражена Цорона вирусом су примана у ковид болнице, и лечена су у консултацији са педијатријским ендокринологом без икаквих проблема. Након прележане болести ЦОВИД19, деца са дијабетесом су превођена у болницу на одељење ако је било потребе за допунским испитивањима – објашњава докторка Миленковић.

Дијабетесна кетоацидоза спада у акутне компликације дијабетеса и сматра се хитним стањем у ендокринологији. Дете има тегобе у виду мучнине и повраћања, болова у трбуху и погоршања општег стања. Долази до прогресивног поремећаја свести, а у најтежим стањима наступа кома и фатални исход.

- Дете често има „тврд“ и болан трбух, па клиничка слика може да личи и на перфорацију слепог црева. Ово тешко стање се лечи у јединицама интензивне терапије и неге, и захтева интравенску примену раствора електролита и инсулина. У току кетоацидозе се често развија и едем мозга, што може оставити трајне и озбиљне неуролошке последице, а у најгорем случају може доћи и до смрти.

Стога треба учинити све да до дијабетесне кетоацидозе уопште не дође, ако је могуће никада у животу особе са дијабетесом – наглашава докторка Института за мајку и дете.

Ендокринолози наглашавају да, за сада, не можемо да спречимо појаву дијабетеса тип 1 код деце, али можемо да избегнемо кетоацидозу. Веома је важно да сви који су у контакту са децом: родитељи, баке и деке, васпитачи у вртићима, учитељи и наставници у школама, као и тренери у спортским клубовима, мисле на шећерну болест и хитно пошаљу дете лекару ако пије пуно течности, пуно мокри и губи у телесној маси.

- Дете које је престало да мокри ноћу, почиње поново да се умокрава. Велико дете је уморно, раздражљиво, жали се да му се суше уста и пије пуно течности. Тегобе могу бити различите и неспецифичне, понекад благе. Често се превелик унос течности приписује врућини у току летњих месеци или интензивној физичкој активности ако је дете спортиста и тренира. Међутим, мерење гликемије из крви из прста је данас апсолутно свима доступно и лако се ради, тако да увек кад се посумња на дијабетес треба одредити ниво шећера у крви и урадити преглед урина – објашњава др Татјана Миленковић.

Од посебног је значаја развијање свести о постојању и порасту дијабетеса тип 1 код деце свих узраста, а нарочито мале деце. У Србији је у периоду од 2000. до 2017. године, у узрасту деце 0 - 14 година, регистрован годишњи пораст новооболелих од чак 5,9%.

Према подацима за 2019. годину, на свако 100. дете долази једно дете са дијабетесом типа 1. У Србији тренутно има нешто више од 1.750 деце са дијабетесом, а преваленција (број оболелих на 100.000 становника) износи 135/100.000, што нашу земљу сврстава у оне са високом учесталошћу дијабетеса код деце.

- Деца са дијабетесом у нашој земљи добијају модерну терапију, као и у већини развијених земаља. Она могу да имају квалитетан живот, да буду врло успешна у школи, спорту, глуми и практично свакој активности којом желе да се баве.

Дијабетес је болест која тражи ред, рад и дисциплину, па ако се ти услови задовоље резултати неће изостати – порука је ендокринолога Института за мајку и дете докторке Татјане Миленковић, уз напомену да су контролни прегледи деце неопходни, и препоруку родитељима да се вакцинишу како би смањили ризик од заразе цорона вирусом приликом довођења детета код лекара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)