НОВОСТИ САЗНАЈУ: Стижу нове ковид-потврде за путовања, грађани ће моћи да траже дигитални документ

Ј. Ж. С.

10. 05. 2021. у 08:00

СВИ грађани који су претходних месеци вакцинисани за неколико дана ће моћи на сопствени захтев да добију дигитални ковид-сертификат, сазнају "Новости" у Влади Србије.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Стижу нове ковид-потврде за путовања, грађани ће моћи да траже дигитални документ

Фото Н. Карлић

Већ неколико месеци наша земља ради на припреми овог документа који би служио као доказ о вакцинацији и олакшао држављанима Србије пут у иностранство. Надлежни објашњавају да ће се он разликовати од тзв. ковид-пасоша и да је то друга врста исправе.

Према ранијим најавама, дигитални сертификат показиваће када сте вакцинисани, прележали корону или урадили пи-си-ар тест, а једна од могућих опција која се помињала је и да ће дигитални сертификат постојати у облику апликације за мобилни телефон.

Србија је поделила своје сертификате са Светском здравственом организацијом, као и са још неким земљама, обелоданила је недавно премијерка Ана Брнабић.

Српски сертификат већ признаје Мађарска. О међусобном признавању преговарамо са Грчком, која и сама има сличан документ, Словенијом и Израелом, а могло би се очекивати да наш сертификат призна и Турска, одакле су стизале такве најаве. Што се тиче признања од стране земаља ЕУ то још увек није познато. До сада се, међутим, још не зна у којим земљама ће он важити.

- Још није познато на који ће начин ЕУ признавати сертификате са државама ван ЕУ, па и са нама као приступајућом земљом, али је најављено да ће Европска комисија сарађивати са Светском здравственом организацијом по овом питању - рекла је недавно министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)