"СРБИ СУ БИЛИ И ЈЕСУ НА ПРАВОЈ СТРАНИ": На Тргу Републике обележен Дан победе над фашизмом (ФОТО)

С.М.

09. 05. 2021. у 14:32

У БЕОГРАДУ се данас наставља обележавање Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

СРБИ СУ БИЛИ И ЈЕСУ НА ПРАВОЈ СТРАНИ: На Тргу Републике обележен Дан победе над фашизмом (ФОТО)

Фото: В. Данилов

На Тргу републике данас су се обратили грађанима министар Александар Вулин, председник фондације Бесмртни пук Ненад Поповић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадор Русије Александар Боцан Харченко и директор Руског дома Јевгениј Баранов.

Министар Вулин казао је да су Срби били и јесу на правој страни! Да су велики и моћнији умели да стану на страну зла, али да су Руси и Срби били увек на победнички, правој страни.

- Покушава се да се изврши ревизија историје, деценијама покушавају да нам објасне како треба да слушамо и погнемо главу пред моћнијима од себе. Не успевају. Српски народ има право да говори гладно, ми смо своју слободу изборили. Немачке тенкове нисмо чекали раширених руку. Нека ћуте они који су их чекали мирно, верујући да су део те нове творевине.

Заменик градоначелника Весић честитао је дан победе свима!

Казао је да су на Тргу републике сахрањени Црвеноармејци, где су се водила најтеже борбе за ослобођење.

Амбасадор Русије казао је да је ово дан који је преокренуо историју, развој Европе за наредна столећа. Увек су били Руси и Срби на правој страни историје. То се дешава и сада у решавању задатка одупирања ревизији историје. Јутрос у Москви пред параду и нас председник Путин је нагласио да се сада дешава оно као пред Други светски рат, гајење идеологије искључивости. Наша борба је сада у међу сродним институција а да сачувамо културу сећања и тековине ове победе.

Амбасадор је министру Поповићу уручио плакету Путина поводом победе.

Министар Поповић је рекао да су наше баке и деке пре 76 година ослободили Србију и Русију. Да историју сада желе неки да фалсификују, али да им то неће допустити. Каже да ту историју морамо да чувамо, и да Немачка и њени сателити попут Усташа у Хрватској јесу злочинци који су учинили највећи геноцид у историји света. Желим да поручим да је Србија моћна и јака, али да жели мир. Ипак неће дозволити нови Јасеновац или Јадовно. А са нама увек биће братска Русија.

У току је концерт Хероји живе, на коме наступају дечији хор Чаролије, Тијана Дапчевић, Ивана Негатив, руски саксофиниста Олег Киријев и други...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

Duško

09.05.2021. 18:26

Istina ,druge i nema, ali uz činjenicu da su podneli najveće žrtve, i u Prvom i U Drugom svetskom ratu, te 1991. istina je da to niko još nije platio ! Zar su samo Srbi rođeni da budu topovska hrana ?