СВЕТСКИ МЕДИЈИ О НАШОЈ "ДИПЛОМАТИЈИ ВАКЦИНА": Србија четврта у свету по стопи имунизације

Новости онлајн

09. 05. 2021. у 10:48

СРБИЈА је постигла значајан успех у кампањи за вакцинацију против КОВИДА 19, са трећом највишом стопом у Европи. Прилив вакцина углавном се врши из Кине и Русије - извештавају из Србије специјални дописници "NewsHour Weekend" Јорген Самсо и видеограф Александар Папајић.

СВЕТСКИ МЕДИЈИ О НАШОЈ ДИПЛОМАТИЈИ ВАКЦИНА: Србија четврта у свету по стопи имунизације

Фото: З. Г.

Како пишу, напори Србије су добили похвале, али стручњаци ипак упозоравају на све већи утицај Кине у земљи и ширем региону познатији као "дипломатија вакцина".

- Овде, у главном граду за вакцинацију, као и главном граду Србије- Београду, грађани долазе да се вакцинишу против КОВИД-а 19. Међу њима је и Далтон Чурановић, који прима прву, од две дозе вакцине.

- Данас ми је срећан дан. Коначно завршавам са стрепњама у вези са короном.

Дописник истиче да се вакцине у Србији деле бесплатно свим грађанима старијим од 18 година.


- Ово је највећи центар вакцинације у земљи. Министарство здравља је истакло да се у Београду дневно имунизује између 7 и 10 хиљада људи. Док се државе широм света труде да вакцинишу своје становништво, овде има толико вакцина, да је Цурановић успео да изабере коју ће да прими. Вакцине које су у понуди су "Спутњик В" , вакцине које је развио запад, као што су "Фајзер" и "Астра Зенека", а ту је и "Синофарм" - која надмашује остале по доступности.

На питање дописника зашто је бирао "Синофарм", одговара да је то зато што, пре свега, верује Кинезима.


Србија има око седам милиона становника. Била је прва земља у Европи која је одобрила и започела употребу кинеске вакцине "Синофарм".


У Србију је почетком марта стигло око два милиона доза кинеске вакцине, што је далеко више од онога што би запад, или, традиционални српски савезник- Русија, могли да пруже.


Због испоруке кинеске вакцине, Србија је до средине марта вакцинисала више одраслих, него било која од 27 држава чланица Европске Уније, и на тај начин постала земља са највишом стопом имунизације у континенталном делу Европе. Земља је са вакцинацијом напредовала дупло брже од Немачке, и Шпаније, заостајући једино за Израелом, Великом Британијом, и САД-ом.

Српски министри су међу првима били вакцинисани. Министар унутрашњих послова је примио руску вакцину. Премијерка Ана Брнабић, која важи за западно оријентисано лице српске владе, примила је "Фајзер" вакцину. Министар здравља примио је кинеску вакцину.

Вук Вуксановић, стипендиста на међународним односима у Лондонској школи за економију, и истраживачком центру Београдског безбедносног форума истиче да је српска преовлађујућа спољнополитичка стратегија уравнотежење и супротстављање западних и незападних сила.

- До марта, Србија није примила ни једну западну вакцину преко Европске Уније, или међународног програма "КОВАКС". На десетина хиљада њихових вакцина "Фајзер" и "АстраЗенека" осигуране су независно од произвођача. Русија јесте послала стотине хиљада вакцина, али ни близу онога што је Кина могла да понуди. - истиче Јорген Самсо.

- Кина је постала најбољи пријатељ Србије на истоку. Они су дословно заменили Русију као примарног партнера ван западног света. Историјски гледано, нисмо видели ништа слично.

У прошлости су Србија и Пекинг имали здраве политичке односе и добро политичко разумевање, али ништа што би могло наговестити овај ниво сарадње или овај ниво утицаја Пекинга у Србији - рекао је Вук Вуксановић.


- Део одговора на питање зашто је Кина толико заинтересована за Србију лежи у географији. Смештена на раскрсници између истока и запада, Србија представља "мост за Европу" у амбициозном кинеском мега инфраструктурном пројекту, названом "Иницијатива за појас и пут" , или скраћено, "ИПП".


Земље дуж овог модерног " Пута свиле" циљане су за тзв. " дипломатију вакцине" - наводи Јорген Самсо.


- Бавећи се "дипломатијом вакцина" , мислим да се Пекинг нада да може да олакша спровођење "ИПП" иницијативе, која је, на крају крајева, најважнија спољнополитичка иницијатива Пекинга у 21.веку. - изјавио је Yанзхонг Хуанг.


Кинески председник, Си Ђинпинг, назвао је вакцине своје земље "глобалним јавним добром". До марта ове године кинеске вакцине су уведене у 15 земаља.

Србија је за Кину била држава која је представљала "улаз"  за шири приступ еврпском тржишту.

Пројекат "брзе железнице", који треба да буде завршен средином 2024. године финансира се са 4,7 милијарди долара првенствено кинеских зајмова.

Србија не прима само пруге и вакцине. Кинески кредити такође финансирају изградњу нових аутопутева и мостова, попут оног преко реке Дунав.

На недавној конференцији за новинаре, председник Александар Вучић, представио је нове кинеске инвестиције, и инфраструктурне пројекте. Подсетио је и на време, почетком ове године, када је од амбасадора Кине у Србији Чен Бо затражио вакцине.

- Био сам неваспитан и смео. Морао сам да тражим од Кинеза оно што није нормално да они испуњавају. Можемо ли, након што добијемо милион вакцина, брзо добити још петсто хиљада, па још толико? Наставио сам да инсистирам, и, као што видите, они су буквално испунили све наше жеље  - рекао је Александар Вучић.

Испоруке вакцина из Кине тестирале су партнерства са Европском Унијом. Србија јесте само кандидат за приступ ЕУ, али је очекивала да ће њена будућа "европска породица" помоћи најважнијим оружјем у борби против пандемије.

Говорећи на конференцији почетком фебруара, француски председник се подсетио да је добио поруку од свог српског колеге о испорукама кинеске вакцине.

- Српски председник је био овде да би добио приступ вакцини, захваљујући кинеској сарадњи. Бићу директан са вама, са јасном и искреном примедбом, Кинези су много ефикаснији од ваше КОВАКС иницијативе, Европске Уније, и мојих врло добрих пријатеља - изјавио је француски председник Емануел Макрон.

ЕУ је помагала на другим местима. Изградила је кључну инфраструктуру та кампању вакцина у Србији, запослила је 200 медицинских радника, и испоручила специјална  КОВИД возила хитне помоћи. Амерички амбасадор у Србији, Антони Годфри, одбацио је све већи утицај Кине у Србији.


Годрфи је истакао да влада Србије има право да буде веома поносна на то колико је добро обавила набавку вакцина. Такође, рекао је да је Србија независна земља, са својом економском и спољном политиком.

- То је моје мишљење и гледиште владе Србије да је будућност Србије у Европи и тамо је усредсређено 70% њене економије. Надам се, међутим, да ће наши српски партнери видети вредност ангажовања са транспарентним компанијама које одговарају акционарима и управним одборима, а не партијским званичницима - додао је Годфри.

Цена кинеских вакцина, као и цена руских и западних вакцина, државна су тајна. Влада Србије, као и кинески амбасадор у Србији, нису одговорили на захтеве за интервју. На конференцији за новинаре, међутим, председник Вучић је узвратио оптужбама за растући утицај Пекинга у његовој земљи.

- Да ли нам је Кина учинила нешто лоше? Да ли смо били под било каквим политичким или економским или другим врстама притисака? Није ме брига шта неко говори. Занима ме шта ће рећи грађани Србије. Србија је на европском путу, али да, Србија добро сарађује са Кином, а сарађиваћемо још боље и сарађиваћемо још више - рекао је Вучић у изјавама за српске медије.

Са наизглед доста вакцина које су кружиле, Београд се упустио у сопствену регионалну дипломатију о вакцинама, донирајући серије својим суседима који се боре.

Средином фебруара прве вакцине које су стигле у северну Македонију стигле су из Србије, а још једна српска донација стигла је у Босну почетком марта. Враћајући се у центар за вакцинацију, Цурановић добија ињекцију. Као и многи други овде данас, он има само похвале за владу.

- Стварно су све урадили како треба и ја их поздрављам због тога. Моја влада је радила онако како треба за људе. Задовољан сам као грађанин ове земље. Ко су наши прави пријатељи? То су Русија и Кина, јер су нам послале вакцине - рекао је Чурановић.

До средине марта Србија је у потпуности вакцинисала 15% своје одрасле популације. Ако постане прва земља у континенталној Европи која је постигла пуну масовну вакцинацију, то ће у великој мери бити захваљујући кинеској "дипломатији вакцина".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)