ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА ЂУРИЋА: Могуће катастрофалне последице

Novosti online

08. 05. 2021. у 21:57

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић објавио је нову прогнозу на Фејсбуку.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА ЂУРИЋА: Могуће катастрофалне последице

Фото: Принтсцреен

Његову прогнозу преносимо у целости:

Пред нама ведра и веома хладна ноћ, у недељу ујутро приземни мраз, а током дана и до 25°Ц. Почетком следеће седмице и до 30°Ц, али јака и олујна кошава. Од среде свежије и нестабилно

Данашњи дан у Србији био је осетно хладнији у односу на јучерашњи, а максималне температуре биле су углавном за 10 степени ниже у односу на петак.

По продору хладног фронта, осим осетно хладније ваздушне масе која је стигла са севера, дувао је и јак северозападни ветар. Падавина је претходне вечери и ноћи било у Војводини, у Београду, у Подрињу и на западу Србије, док је хладни фронт до централних предела Србије у ноћи између петка и суботе ослабио и донео тек веома малу количину кише, а на југу и јуигоистоку остало је потпуно суво.

Иначе, по продору хладног фронта, врло брзо ојачао је антициклон, па је дошло до разведравања, а облачни систем преместио се према истоку ин југоистоку и према Турској. Ипак и поред сунчаног времена, субота је у Србији протекла и у знаку свежег времена.

У ноћи између суботе и недеље биће ведро и веома хладно. Ваздушни притисак биће знатно изнад нормале, време ведро, тихо и без ветра, а очекује се и велико израчивање ваздуха у атмосферу. Све до довешће до веома нискух јутарњих температура у недељу и оне ће у већем делу Србије бити од 0 до 5°Ц, у центру Београда 7°Ц. При тлу се широм Србије очекуе приземни мраз, тако да се на 5 цм изнад тла очекују температуре од -5 до 0°Ц. Због очекиваног приземног мраза усред маја, могуће су катастрофалне последице по пољопривредне културе на отвореном, па су неопходне адекватне мере заштите. Највећа опасност од мраза очекује се у долинама, котлинама и у удубљеним релкефима.

Већ у недељу током дана биће осетно топлије. Очекује се сунчано и топло, максимална температура биће од 21 до 25°Ц. Дакле, недеља ће донети огромну температурну разлику између јутра и дана, а амплитуда би изнсоила широм Србије преко 20 степени, понегде чак и 25 степени.

Иначе, како ће Србија у недељу налазити између циклона са запада и високог притиска са истока, очекује се изражен градијент ваздушног притиска, па ће почету да дува кошава.

Управо ће снажан циклон, који се налази изнад Атлантског океана, од сутра до среде условљавати над Србијом снажно јужно струјање, па се у понедељак и уторак услед прилива веома топле ваздушне масе са севера Африке очекују температуре преко 25°Ц, у уторек и до 30°Ц. Дуваће јака и олујна кошава, а на југу Баната југоисточни ветар имаће ударе преко 80 км/х.

Већ у среду се под утицајем поменутог циклона, који ће се са Атлантика премештати преко централне Европе, очекује нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином и тако ће се задржати до петка. Биће свежије за 5 до 7 степени и очекује се и опасност од грмљавинских олуја са градом и олујним ветром.

Према тренутним прогнозама за наредни викенд суначно и поново веома топло.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)