СРБИН ИЗ ПЕРТА ИЗУМЕО СПРЕЈ ПРОТИВ КОРОНЕ! Препарат др Велимира Пајића постао медицински хит у Аустралији

Марко Лопушина

09. 05. 2021. у 11:00

АУСТРАЛИЈСКИ медији су са великом пажњом недавно објавили вест да је Србин, доктор Велимир Пајић из Перта, изумео нови биљни препарат Likuim Acorna Nasal, који служи за превенцију против ковида 19.

СРБИН ИЗ ПЕРТА ИЗУМЕО СПРЕЈ ПРОТИВ КОРОНЕ! Препарат др Велимира Пајића постао медицински хит у Аустралији

Др Велимир Пајић

Чувена британска лабораторија "Перфектус биомед" је потврдила 99 одсто ефикасности овог медицинског средства, и то само у року од пет минута. Доктор Пајић, који је у Аустралији познат као "доктор биће добро" (DrWellbe) о важном открићу говори први пут за српске медије, а за "Новости" појашњава како функционише ова "заштита у спреју":

- Препарат Likuim Acorna или "маска у спреју", средство је за нос и уста, које пружа додатну линију одбране од вируса корона. То је решење засновано на биљкама, тако што ствара баријеру за ковид 19 у дисајним органима и убија вирус - каже за наш лист др Пајић.

Објашњава да су мукозне мембране носа и уста две најчешће улазне тачке за корону, пре њего што вирус "оде" у респираторни систем. Биљни екстракт у спреју делује пријањајући на слузницу носа и уста и ствара механичку баријеру за ковид.

 

Др Велимир Пајић

- Када корона уђе у нос или усну шупљину, вирусне честице покушавају да се прикаче за слузницу. Биоадхезивна механичка баријера мог препарата спречава да се протеини "шиљака" вируса прикаче за слузницу. Ковид постаје неспособан за интеракцију са ћелијама слузокоже. Истовремено, биљне вируцидне фитохемикалије раде на убијању самог вируса - каже наш саговорник.

Пајић је медицину дипломирао у Београду, на почетку распада СФРЈ, 1992. године, али у Перту не ради као лекар, већ као фитотерапеут, биотехнолог и истраживач. Пореклом из Брчког, на аустралијски континент је са 27 година отишао уз помоћ тетке и тече, који су касније то омогућили и његовим родитељима Живораду и Вјекослави, сестри Гордани и многим другим члановима фамилије.

Након доласка у врели Порт Хедланд, брзо је увидео да не постоји систем за аутоматско признавање дипломе и да не може да се бави лекарским радом у аустралијском здравственом систему. Зато се окренуо другим пословима, а у међувремену је завршио студије физиотерапије на Куртин универзитету 2000. године.

- Те године сам се и оженио са Кристи, а пет година касније добили смо ћерку Анастазију. Радио сам као физијатар у престижним приватним здравственим клиникама, али и на тениском турниру Хофман купу, на којем сам "лечио" и наше играче, Новака Ђоковића и Ану Ивановић - прича нам др Пајић.

На питање која је даља процедура за спреј против короне и када се може очекивати да уђе у масовну употребу, Пајић каже:

- Патент за раствор Likuim Acorna и његов јединствени апликатор тј. дозатор за медицинске уређаје су предати Агенцији за интелектуалну својину Аустралије и чекају на верификацију. Очекујем да ће препарат бити у продаји и доступан људима широм света већ крајем ове године.

ИСТРАЖИВАЊА

ПАЈИЋ се већ годинама бави научним истраживањима у области лечења људи, оснивач је и директор неколико аустралијских биотехнолошких компанија и ОТЦ центра за истраживања комплементарне медицине за развој нових процеса и производа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)