ТРИ КЉУЧНА ФАКТОРА БИТНА СУ ЗА ОБОЛЕВАЊЕ ОД КОРОНЕ: Само на један од њих не можемо да утичемо!

Novosti online

08. 05. 2021. у 17:32

ВЕРОВАТНОЋА оболевања од ковида 19 зависи од три фактора - наше генетске предиспозиције, околности под којима живимо и начина на који живимо.

ТРИ КЉУЧНА ФАКТОРА БИТНА СУ ЗА ОБОЛЕВАЊЕ ОД КОРОНЕ: Само на један од њих не можемо да утичемо!

Фото: Принтсцреен/РТС

Ово тврди директорка Института за нуклеарне науке "Винча" Снежана Пајовић.

- Генетски профил сваког од нас носи одређене записе у генима, који одређују да ли постоји већа или мања предиспозиција за обољевање од ковида 19. Генетски маркери јасно указују на могући ток развоја и тока обољења, што омогућава да се делује превентивно, како би клиничка слика била блажа - рекла је Снежана Пајовић гостујући у Београдској хроници РТС.

Према њеним речима, "генетска предиспозиција, односно присуство гена који кодирају целокупни наш имуни одговор и антиоксидативну одбрану су основни параметри који указују зашто неко има слабију, а неко драстичну слику ковид обољења".

Како каже, околности подразумевају факторе средине, која и те како утиче да ли ће се испољити такозвани лоши гени које свако од нас има у оквиру генома.

- Спољашњи фактори средине такође могу да утичу на испољавање лоших гена или на њихово супримирање. Коначно, трећи фактор је начин живота, а то значи како се хранимо, које биоактивне компоненте та храна садржи, пре свега антиоксидансе, колико дуго спавамо, каква је наша физичка активност.

Ово је само део истраживања на коме раде стручњаци из Лабораторије за радиобиологију и молекуларну генетику Института "Винча", а активни су и на тестирању лекова против ковида 19 који су већ у употреби и то у сарадњи са колегама из Тексаса.

Научно-истраживачки рад на овом пројекту трајаће око 18 месеци, а како каже, резултати оваквих истраживања могу значајно да помогну и у процени примене постојећих лекова у борби против ковида 19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)