РЕДОВНИ ПРЕГЛЕДИ СПАШАВАЈУ ЖИВОТЕ: У Београду обележен Светски дан борбе против карцинома јајника

Танјуг

08. 05. 2021. у 15:40

СВЕТСКИ дан борбе против карцинома јајника обележен је данас у Београду уз поруку да редовни прегледи спасавају животе и у случају рака јајника који у Србији има високу стопу смртности, а од кога годишње, од оболелих 800, умре 450 жена.

РЕДОВНИ ПРЕГЛЕДИ СПАШАВАЈУ ЖИВОТЕ: У Београду обележен Светски дан борбе против карцинома јајника

Фото: Depositphotos

Онколог Маријана Миловић Ковачевић поручила је женама да је важно да редовно иду на прегледе а посебно оне чији је члан породице имао карцином јајника или дојке и то пре педесете године што, како је нагласила, није период када уобичајно долази до дегенерације ћелија.

- То је подмукла болест која у прво време не даје симптоме, а касније имамо неспицифичне који личне на уринарне и дигестивне проблеме и зато је важно да се најмање једном годишње посети гинеколог - рекла је она.

Кампања "У овој борби ниси сама!" организована у циљу подизања свести о раку јајника, почела је перформансом на Калемегдану уз Победника је подигнута Победница симбол сваке жене која се бори поротив те подмукле болести.

Као наредни корак у оквиру кампање, најављено је покретање онлајн Саветовалишта при Институту за онкологију и радиологију Србије које ће женама олакшати контакт са стручњацима и долазак до информација о дијагностичким и терапијским процесима.

Руководилац Клинике за медикалну онкологију Института за онкологију и радиологију Србије Даворин Радосављевић нагласио је за Танјуг да карцином јајника има толику смртност јер се код многих не открије на време.

- Стога је апел целе кампање и свих нас да, поред тога што водимо рачуна о иновативним лековима, радимо на подизању свести како би што више оболелих лечење започело у раној фази - рекао је он и додао да се на Институту годисње у различитим фазама па и одмаклој лечи до 300 жена и да је то једино место у Србији где се ординира гинеколошка хемиотерапија.

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић нагласила је да је од кључне важности за све оболеле од рака јајника доступност иновативних терапија, у чему највећу улогу имају здравствене институције.

РФЗО, каже, прати све трендове у производњи иновативних лекова како би пацијентима у Србији обезбеди најсавременије доступне терапије.

Први савремени лек налази се на листи од 2017. авастин, а од 2019. и линпарзу, казала је Радојевић Шкодрић и додала да ти лекови побољшавају квалитет живота и продужавају га.

- Оно што бисмо још могли, на основу разговора са представницима пацијенткиња, јесте да се помере индикације и омогући да се један од иновативних лекова даје у почетној фази болести, чиме ће се повећати број жена којима је доступна најсавременија терапија, рекла је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)