МИЛОРАД ДОДИК У ДОЊОЈ ГРАДИНИ: Чувамо сећање на мучене и убијане Србе и све друге жртве усташа

Танјуг

08. 05. 2021. у 12:28

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и спрски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се финализује пројекат изградње Меморијалног центра у Доњој Градини, који ће чувати сећање на страдање Срба у Јасеновцу.

МИЛОРАД ДОДИК У ДОЊОЈ ГРАДИНИ: Чувамо сећање на мучене и убијане Србе и све друге жртве усташа

Фото: РТРС принтскрин

Додик је, након састанка председника Србије Александра Вучића са начелницима четири општине, Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар, рекао да је осим помоћи тој општини, данас важна тема разговора био и Меморијални комплекс у Доњој Градини, а с обзиром да је и поводо за посету председника Србије обележавања Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

Додик је истакао да је страдање Срба у Јасеновцу, тешка и болна тема, и као што је косовски завет стари завет за Србе, тако је, истиче, јасеновачки завет нови завет.

-Финализујемо причу која је дуго година на чекању, а то је изградња Меморијалног комплекса, које би требало да интегрише сва места страдања Срба и да се направи мапа страдања Срба, која би ту била постављена да је виде сви који долазе-, рекао је Додик.

Он је навео да то до сада није било системски уређено, јер је страдање Срба од усташа на многим местима било занемаривано.

-Та усташка држава није никаква такозвана држава, то је држава коју су формирали да би убијали Србе. То су радили у Јасеновцу- рекао је Додик.

Он је додао да је Јасеновац био жив пет месеци након ослобођења Београда, и да су тамо несметано вршени злочини над Србима, а да тадашње комунистичке власти нису предузеле ниједан корак да би ослободиле Јасеновац.

-Јасеновац и није ослобођен, он се самоослобођн од 100 логораша који су успели да изађу и који сведоче о томе да је тамо живот ипак победио- рекао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)