ДА ЛИ ИМА СВЕТЛА НА КРАЈУ ТУНЕЛА? Прогноза др Кона: Након стрмоглавих 40, бројка одавно није била нижа

Новости онлине

08. 05. 2021. у 09:23

КОНОВ коефицијент уведен је у терминологију током пролећа минуле године када је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон објашњавао да је број између броја тестираних и позитивних важан показатељ експанзије епидемије.

ДА ЛИ ИМА СВЕТЛА НА КРАЈУ ТУНЕЛА? Прогноза др Кона: Након стрмоглавих 40, бројка одавно није била нижа

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Пре годину дана у ово време главна вест је била распуштање антиепидемиолошких мера. Оно што је такође обележило тадашњи период јесте чувени "Конов коефицијент" који је тада таман почео да пада, а ми смо се порадовали да ћемо наставити са животом тамо где смо и стали пре 6. марта. Са сличном ситуацијом се сусрећемо и ове године, јер је овај коефицијент поново у паду, с тим да сада стварно има наде да смо у преломном тренутку за пандемију!

Конов коефицијент уведен је у терминологију током пролећа минуле године када је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон обњашњавао да је број између броја тестираних и позитивних важан показатељ експанзије епидемије.

За четвртак, 6. мај, проценат заражених у односу на теситиране износио је 10,61 одсто што је најнижи Конов коефицијент за претходних десетак дана када се овај параметера кретао од 19 до 14 одсто. Прошле године, 8. маја, овај коефицијент је износио тачно - 6,11.

Подсетимо, у том периоду, др Кон је напомињао да ће се рестриктивне мере укидати у односу на овај коефицијент, а као идеална бројка којој би требало да тежимо јесте око 5 одсто. Ипак, он је тада открио и да ће пандемија званично бити побеђена тек када дођемо да 0,5 одсто.

- Када број новозаражених у односу на број тестираних спадне испод 0,5 одсто то је спорадично јављање - рекао је др Предраг Кон у тренутку када смо мислили да је први талас короне прошао.

Иако у овом тренутку делује да смо светлосним годинама удаљени од овог циља, не треба да се осећамо обесхрабрено. О томе колико је овакав резултат охрабрујућ најбоље говори и податак да је Конов коефицијент у дану када смо имали највише заражених од почетка епидемије 1. децебра износио чак - 35.02 одсто. Тог дана у Србији је заблежено 7.999 новозаражених, а тестирано је скоро 23.000 људи.

ПАДАЈУ БРОЈКЕ И У БЕОГРАДУ

Податак који такође охрабрује да ситуација иде на боље јесте и драстичан пад броја заражених у престоници где се бројке већ данима држе дебело испод 500. Добра вест је и да је Београд једини град у Србији у коме је број заражених троцифрен. Исто тако, у престоници је и највећи број вакцинисаних, скоро 50 одсто.

- Морамо се борити за стварање колективног имунитета. Хајде да се сви заједно покажемо одговорни и покажемо да волимо земљу и да искористимо милионе вакцина које су нам доступне. Да се нормалан живот врати до лета - рекао је државни секретар у Министарству здравства др Мирсад Ђерлек.

Нада да ће се добри резултати задржати свакако оснажена понајвише због вакцинације због које верујемо да ћемо остати усидрени у мирнијим корона водама. Такође се очекује и пораст вакцинисаних захваљујући подстицајним мерама државе која је отворила нови пункт за вакцинацију у ТЦ "Ушће" у коме сви могу примити вакцину без претходног заказивања, а први у редовима су добијали и ваучере за куповину у овом шопиг молу. Оно што ће можда натерати највећи број људи да подврне рукав јесте и додатна новчана помоћ државе у износу од 3.000 динара за све који се буду вакцинисали ддо 31. маја.

ВРАТИЛИ СУ СЕ КАФИЋИ

Због бољих резултата и чланови Кризног штаба донели су одлуку да угоститељски објекти отворе и унутрашњи део локала, а продужено им је и радно време до 22 сата.

Остаје нам да видимо у овом поспразничном периоду да ли ће доћи до погоршања бројки, међутим како време одмиче чини се да смо бебзбедни, а и већина стручњака је оптимистична.

- Свака гунгула и комешање увек може да доведе до погоршања ситуације, али празници су се преклопили, Васкрс је породичан празник, а за 1. мај се излази у природу, већина људи је путовала и излазила из куће, људи нису отишли на село на би седели унутра. Мања вероватноћа је да се неко зарази јер су те активности биле напољу - сматра вирусолог др Миланко Шеклер.

Он додаје да верује у медицински део Кризног штаба и да је јасно да постоји пад новозаражених.

- Рецимо у Краљеву, дневни број који је дневно био и 250, сада је 12,13,14, мада је то можда и због мање тестираних. Ово око 1.300-1.400 са солидним бројем тестираних, мање пријава у ковид албуламтама, то ме све радуије, иде у добром правцу, 1.300-1.400 новазаражених је и даље за држање под контролом - сматра Шеклер.

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић такође је рекао након седнице Кризног штаба одржане на Ђурђевдан да уколико и буде порста броја заражених, то неће бити као после сретњских празника.

(SrbijaDanas)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)