ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ЛАЖНОГ ХИРУРГА ПРОВЕРАВА МУП: Tужилаштву стигле три притужбе против Саве Кнежевића, власника ординације "Соваж"

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

08. 05. 2021. у 18:44

ТРИ су кривичне пријаве поднете против Саве Кнежевића, власника ординације за естетску хирургију Dr Sauvage, на Теразијама, која је недавно затворена, а њен власник, наводно, нестао без трага, можда и у иностранство.

ПРИЈАВЕ ПРОТИВ  ЛАЖНОГ ХИРУРГА ПРОВЕРАВА МУП: Tужилаштву стигле три притужбе против Саве Кнежевића, власника ординације Соваж

Фото Инстаграм

Кнежевић је, како се сазнало, завршио само прву годину стоматологије, а по професији је био масер, иако се лажно представљао као пластични хирург. Операције је, према сведочењу оштећених, уз помоћ мајке, цвећарке, обављао у импровизованој операционој сали, у ординацији.

Велики број оперисаних добио је после интервенција ожиљке, опекотине и рупе на разним деловима тела одакле им је вађено сало и пребацивано у груди или усне, а неки тврде да им је чак и живот био угрожен. Кнежевићева ординација је закључана, а ни у кући, у Батајници, нема никога.

Фото: Printskrin

Како медији пишу, он је чак доводио у Београд странце и продавао им лажне вакцине против короне за 600 евра за две дозе.

Прво основно тужилаштво, како нам је потврђено, по добијању пријава послало је захтев Полицијској управи за град Београд да провери наводе из пријава и засада се чека резултат.

Нико нема одговор на питање како је могуће да после толико жртава нестручних интервенција Кнежевићева ординација у центру Београда несметано ради пуних пет година и да се тек сада сазна шта се у њој дешавало, када је пријавама незадовољних клијенткиња на "Инстаграму" клупко почело да се одмотава. У међувремену, овај надрилекар се несметано рекламирао и појављивао се на изборима за мис, а рекламирале су га и познате личности, од којих је, како "Новости" сазнају, некима нудио спонзорства.

- Имао сам прилике да видим фотографију једне од Кнежевићевих последњих интервенција и одмах се види да то није радио пластични хирург. Жена је имала среће, па јој није исекао фацијални живац - каже др Игор Маљковић из Удружења пластичних и реконструктивних хирурга Србије.

Он додаје да је много надрилекара у тој области, да Кнежевић није једини, и да се сви рекламирају као специјалисти естетске медицине, иако то не постоји. Постоји само пластична реконструктивна хирургија.

Комора обавестила инспекцијуу

ИАКО су Лекарској комори "Пластични хирурзи Србије", како су се потписали, послали прошле јесени пријаву, коју су ови пак проследили Здравственој инспекцији, засада се не зна шта се са њом десило. Од Инспекције до закључења овог броја нисмо добили одговор.

Како каже, најопаснији су они који нису ни завршили Медицински факултет, а многи од њих користе и нелегална средства.

Фото: Printskrin

ОЖИЉЦИ Незадовољне пацијенткиње своје фотографије и искуства деле на Инстаграм профилу "скуп доказа о надрилекарству", Фото: Printskrin

 

- Хијалурон легално могу да набаве само лекари са лиценцом и ординацијом, што значи да га или неко за њих набавља или они користе нелегалне лекове који могу да буду изузетно опасни. Рецимо, погрешно убризган филер може да доведе до слепила, а уколико биополимер уђе у крвни суд, он више не може да се разгради и штета је непоправљива. Зато би сваки пацијент требало да иде само у ординације проверених лекара који су на списку Лекарске коморе и имају лиценцу.

Др Кристина Давидовић, председница Удружења интердисциплинарне естетске и антиејџинг медицине, која је међу првима почела да указује на овај проблем, објашњава да у Србији постоји чак педесетак надрилекара, лажних пластичних хирурга.

- Пацијенти-жртве, према нашим сазнањима, били су застрашивани и прећено им је да ћуте.

ОПТУЖБЕ Сава Кнежевић,Фото Инстаграм

 

Појединци су чак слали криминалце да их уплаше. Имамо сазнања да се полиција већ бави случајем Кнежевића, а надамо се да ће се ускоро позабавити и осталима - каже др Давидовић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Olga

25.05.2021. 09:03

Ovo nije nadrilekarstvo. Ovo je teško krivično delo protiv zdravlja ljudi. Ovo je ubistvo u pokušaju. Pored dugeeeee zatvorske kazne oduzeti i imovinu koja je stečena na ovaj način. Ovo je veći zločin i kriminalno delo sa predomišljajem .