УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА СРБИЈЕ: Оптужбе Ничића и Брајовића о наводном застрашивању

Танјуг

07. 05. 2021. у 23:13

ПОТПРЕДСЕДНИК и генерални секретар Удружења новинара Србије Будимир Ничић и Нино Брајовић, затражили су, на основу имејла који није објављен ни у једном медију у Србији, од Радне групе за безбедност и заштиту новинара да хитно реагује на „кампању застрашивања и разрачунавања са новинарима као 90-тих година прошлог века”, коју је наводно иницирао председник Удружења новинара Владимир Радомировић, саопштено је данас из УНС-а.

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА СРБИЈЕ: Оптужбе Ничића и Брајовића о наводном застрашивању

Фото: Архива ВН

У одговору Радомировића Радној групи за безбедност и заштиту новинара наводи се да је последњих дана „део Управе УНС-а почео да изван УНС-а тражи подршку за ставове за које није успео да придобије Управу и чланство''.

- Мањина у којој се налазе Будимир Ничић и Живојин Ракочевић користила је лажну имејл адресу за слање саопштења медијима, којим се представљала као 'Управа Удружења новинара Србије - каже Радомировић.

- Неки од вас ме познају годинама, неки нешто краће. У каријери сам увек инсистирао на чињеницама и провереним информацијама. Немам никакве везе са писмом које се у пријави помиње и које, колико знам, нигде није ни објављено. Добио сам га јуче и никоме га нисам проследио јер и Кодекс новинара Србије забрањује проношење непроверених информација. Покушај Будимира Ничића и Нина Брајовића да ме у пријави Радној групи повежу са тим писмом видим као наставак прљаве кампање уочи избора у УНС-у - оцењује Радомировић.

Према његовим речима „ова бесмислена пријава увреда је за новинаре који су стварно изложени опасности и чија је безбедност угрожена”, наводи се у саопштењу УНС-а.

У писму које су потписали Ничић и Брајовић Радна група обавештава се да су јуче имејлом „добили застрашујуће писмо (које је потписала извесна Милена Секулић) у ком се црта мета Живојину Ракочевићу, али и другим новинарима са Косова и Метохије'', поред, како наводе, њих који потписују ову пријаву Радној групи.

- То писмо, према нашим сазнањима, послала је особа са (сумњамо) лажним идентитетом, наводно из Грачанице, а њиме се осим ширења неистина распирује и мржња - додаје се у пријави Ничића и Брајовића.

Као доказ да је спорни имејл инспирисан деловањем Владимира Радомировића, дописник Гласа Америке из Чаглавице и генерални секретар УНС-а користе писмо председника УНС-а, након састанка Управе одржане 6. априла, у којем констатује да је „спречен покушај отцепљења Друштва новинара Косова и Метохије”, наводи се у саопштењу УНС-а.

- Будите уверени да ће Удружење у наредном периоду бити много снажније него што је данас, да ће имати више чланова и да ће заступати интересе новинара на Косову и Метохији, а не групе појединаца који су новинарство и Удружење злоупотребљавали за своје интересе и приступ страним фондовима и буџетској каси - написао је Радомировић.

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа затражила је хитну седницу поводом пријаве коју је добила од колега Будумира Ничића и Нина Брајовића у којима се наводи да је њима и новинару Живојину Ракочевићу угрожена безбедност.

Председница Суда части УНС, која је у два мандата председавала Удружењем, Љиљана Смајловић оцењује да је добро што у УНС-у постоје различита мишљења и што се за руководећа места кандидовало двоструко више кандидата него што се бира на изборној скупштини 29. маја.

- Али није добра прљава кампања коју десет чланова Управе УНС-а води са лажне имејл адресе, лажно се представљајући медијима као руководство УНС-а које броји 40 људи. А веома је лоше што се у прљаву кампању укључио дугогодишњи генерални секретар УНС-а. Председник је волонтер, али Нино Брајовић прима плату у УНС-у и дужан је да буде непристрасан ко год победи на изборима. Озлојеђена сам и вешћу да управо он лажно пријављује председника УНС-а државним органима - каже Смајловић.

Додаје да је као председница УНС, годинама бранила Брајовића од, како наводи, одвратних оптужби за ратне злочине док је за РТС извештавао са вуковарског ратишта.

- Брајовић је последњи човек на свету који би смео да одвратно оптужује без доказа, па ма колико се осећао угроженим што УНС-у прилазе генерације млађих новинара на које он, као владар из сенке, више нема уплива. Поштујем његове дугогодишње заслуге у УНС-у, али нека граница мора да постоји. Мислим да је сада прешао црвену линију - рекла је Љиљана Смајловић.

Потпредседница УНС и председница Друштва новинара Војводине Ержебет Пап Рељин каже да је „револтирана нападом Брајовића и Ничића на Владимира Радомировића”.

- То је, не само неаргументован и крајње злонамеран напад, већ и људско понижавање изванредног новинара, што је заиста прешло и преко црте разума. Подвлачим да је била моја обавеза као потпредседнице УНС-а да се гласно успротивим правном одвајању Друштва новинара КиМ од матице. Управа УНС-а је у потпуности стала на нашу страну. Сматрам безочним покушај да се, пет месеци касније, легитимна и демократска унутрашња преписка у руководству УНС-а криминализује и лажно ретроактивно представља као угрожавање нечије безбедности - каже Рељин.

И она, како се наводи у саопштењу УНС, сматра да је реч о злоупотреби Радне групе, ''односно идеје да се удружимо да заштитимо колеге чија је безбедност заиста угрожена''.

- То је нова установа, она није основана да би била злоупотребљавана у борби за превласт унутар удружења. Немојте да је упропаштавамо, постоје колеге којим је наша помоћ потребн - закључује Рељин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)