ШТА АКО СТЕ ПРОПУСТИЛИ ДРУГУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? Ово треба обавезно да урадите

Новости онлине

07. 05. 2021. у 12:05

МНОГИ су већ примили прву дозу вакцине против корона вируса, међутим, чека вас и друга.

ШТА АКО СТЕ ПРОПУСТИЛИ ДРУГУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? Ово треба обавезно да урадите

Фото: Depositphotos

Иако се добија обавештење и подсећање када би она требало да се прими, многи грађани, из разних разлога не буду у могућности то да ураде баш тај дан.

Из којег год разлога да сте спречени да примите другу дозу, поставља се питање шта сада? Да ли треба уопште треба да примите другу дозу, када би то требало да урадите, да ли је потребна нека припрема...?

Одговор је заправо веома једноставан, вакцинишите се што пре. Иако је једна доза поприлично јака, друга се ипак даје с разлогом - како бисте били боље заштићенији.

Примера ради, истраживања су показала да сте са првом дозом Фајзерове вакцине заштићени 80%, док две недеље након примања друге дозе та бројка се повећава на 90%.

- Заштита од једне вакцине може да не траје толико дуго, као након обе вакцине, поготово против неких нових варијанти вируса - каже Ахмад Камал из Санта Клара Вели медицинског центра, из Калифорније.

- То се дешава јер се другачија врста имунолошког одговора стимулише другом ињекцијом - каже Ахмад.

Оно што такође треба да запамтите јесте да је заштићеност организма највећа тек две недеље након примања друге дозе, што значи да у међувремену треба додатно да будете на опрезу јер и даље постоји могућност да се заразите.

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације