ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ДОКТОРА КОНА: "Сазнао сам да сам крштен тек када ми је умрла мајка"

Новости онлине

07. 05. 2021. у 14:12

ЕПИДЕМИОЛОГ примаријус др Предраг Кон, саветник у Градском заводу за јавно здравље Београд и члан кризног штаба за борбу против ковида 19, у животној исповести открио је, између осталог, да није верник али да је тек после смрти мајке сазнао да је крштен, као и да је у Аушвицу видео ципеле на којима је писало Кон.

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ДОКТОРА КОНА: Сазнао сам да сам крштен тек када ми је умрла мајка

Фото: Танјуг/Тања Валић

- Да сам крштен, сазнао сам тек после мајчине смрти. Умрла је 2010, а открио сам да сам крштен још у првој години живота, у Саборној цркви, тек касније када се стан продавао, па сам нашао крштеницу. Иначе сам члан јеврејске заједнице све време. Не припадам верницима, а нисам ни класичан атеиста. Славим мајчину девојачку славу - Светог Стефана, 9. јануара. Заправо, обележавам је. Обично се окупљамо сви, биле су њих три сестре, али не код мене јер живим у малом, женином стану. Мој је још мањи - 34 квадрата. Сечемо колач код куће, не позивам свештеника, иако поштујем наше свештенике. Обележавам и јеврејске празнике - рекао је Кон.

У својој животној причи Кон, који је члан јеврејске заједнице, открио је да је у  Аушвицу видео ципеле на којима је писало Кон:

- У Аушвицу сам био у априлу 2019, када смо путовали у Краков. С једне стране, осећам се јако добро што сам био тамо, а с друге, психички сам био болестан тај дан, можда чак и следећи. Тамо сам видео и ципеле на којима је писало Кон. Човек то мора да види да би схватио. Не може да верује да постоји фабрика смрти док не види оригиналне остатке тога.

- Отац је био официр Краљевине Југославије, одмах на почетку рата је заробљен и транспортован у логор Нирнберг, а потом у Оснабрик. Ту је био у бараци број седам. Причао ми је да су имали радио-станицу, преносили су информације Русима. Један од логораша знао је изузетно ситно да пише, па су преко шупљег зуба другог преносили поруке. Причао ми је и да је пуштао браду, што кажу, до пупка, да би му било топлије. Имали су сталактите, толико је било ледено - причао је Предраг Кон и додао:

 - Кад се вратио назад, није нашао ништа. Мој деда је био довољно мудар да је сву имовину дао за лажне аусвајсе (папире) и породицу (татину прву жену, његову сестру, моју сестру Лилику, која сад живи у Израелу) преко Сплита пребацио за Италију. У Италији јесу била гета, али нису убијали Јевреје и није било као у Београду. Касније су се сви вратили. Мој брат је рођен 1946, а његова мајка - татина прва жена, умрла је исте те године. Моји су имали у власништву тај стан који је деда дао због папира и кад је отац тамо видео три породице, само се окренуо. Пошто је био у трговини, а потом у Министарству трговине, добио је станарско право над једним станом. И кад се венчао други пут, прешао је код жене, а то станарско право оставио деди и тетки, с којима је одрастао мој брат.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)