КАФАНЕ ОТВОРЕНЕ, УВЕЧЕ БЕЗ МУЗИКЕ: Од данас могу да раде и угоститељски објекти у затвореном простору

Б. Р. - И. К.

07. 05. 2021. у 07:20

УГОСТИТЕЉСКИ објекти од данас могу да раде и у затвореном, али до 22 сата, без музике, са попуњавањем до највише 50 одсто капацитета и држањем растојања на 1,5 до 2 метра, одлучено је јуче на седници Кризног штаба Владе Србије за борбу против вируса корона, а одлука је почела да важи од поноћи.

КАФАНЕ ОТВОРЕНЕ, УВЕЧЕ БЕЗ МУЗИКЕ: Од данас могу да раде и угоститељски објекти у затвореном простору

Фото Н. Скендерија

О свадбама и другим прославама Кризни штаб није одлучивао, а проф. др Бранислав Тиодоровић је после седнице рекао да на снази остаје мера о ограничавању окупљања на максимално пет људи.

Епидемиолошка ситуација јесте боља: вирус је у последња 24 сата потврђен код 1.366 особа на 12.869 тестираних, док је од последица ковида 19 преминуо још 21 пацијент.

- Грешке се не смеју правити. Не сме бити наглог попуштања, јер вирус је ту. То је разлог што остаје мера да се музика гаси у 18 сати, а после тога не сме бити ни уживо, нити репродукована. За 7 до 10 дана видећемо последице минулих празника, јер мере се нису поштовале онако како би се очекивало - рекао је Тиодоровић. - Очекујемо пораст броја инфицираних, али не у мери коју смо имали после Сретења и здравствени систем је за то спреман.

Ако будемо постигли да подигнемо на 60 до 70 одсто колективни имунитет и будемо имали испод 100 новоинфицираних дневно, тада ће моћи да се размишља и отварању ноћних клубова, у којима је у прошлом таласу епидемије, како је рекао др Тиодоровић, било масовног преношења инфекције.

- Морамо бити свесни да са короном нисмо завршили и да нас још дуго чека тешка борба - рекао је Тиодоровић.

- И даље имамо велики број оних за које је ковид 19 фаталан.

Тиодоровић је рекао да ће наши грађани који раде у иностранству у земљу моћи да улазе без ограничења и условљавања PCR тестом или карантином, и да од земаља из којих долазе очекује реципроцитет у понашању.

Коментаришући најаве да би вакцинисанима могло да се дозволи окупљање, Тиодоровић је потврдио да се о томе размишља, али са великим опрезом, јер таква одлука захтева максимално поштовање свих људских права. Ако буде донета, укључиваће и оне који из медицинских разлога не могу да се вакцинишу, а догађајима би могли да присуствују уз негативан PCR или антигенски тест. То је, ипак, само једна од могућности о којој се размишља, рекао је Тиодоровић, а више о евентуалним бенефитима за имунизоване могло би да буде одлучено за недељу или две.

ИЗ НЕПОВОЉНЕ У НЕСИГУРНУ СИТУАЦИЈУ

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон каже да смо изашли из неповољне епидемиолошке ситуације и да смо сада у несигурној.

- Непоштовање мера ће успорити пад бројева, али не толико. Вакцинација је најважнија, подижемо баријеру, колективни имунитет ће штитити све нас. Док се то не деси, биће потребне мере, те мере могу бити такве да ће се окупљати они који су вакцинисани или који су прележали корону - рекао је Кон.

Циљ државе је да се до краја јуна вакцинише минимум три милиона грађана. У Београду, који има најбоље резултате, имунизовано је готово 44 одсто одраслог становништва, а око 600.000 је примило обе дозе.

- До сада је дато 3.600.000 вакцина и никоме није остала трајна последица после вакцине - каже др Предраг Кон.

У овој фази Србија покушава да убрза пут до колективног имунитета: вакцина има, а држава и са стимулативних 3.000 динара, које ће добити сви који до 31. маја приме бар једну дозу вакцине, покушава да мотивише становништво. Министар финансија Синиша Мали позвао је јуче грађане Србије да се вакцинишу, да тако покажу личну одговорност и помогну земљи да дође до колективног имунитета и отварања економије.

- Од 1. јуна до 15. јуна отворићемо сличан портал као што је сада при Управи за трезор, а одмах након 15. јуна почећемо са исплатама. Очекујем да ћемо око 20. јуна све исплатити - рекао је Мали.

СЕДНИЦА Др Тиодоровић и др Кон, Фото Танјуг

По 3.000 динара добиће и сви вакцинисани пензионери, као и они који намеравају да то ураде током маја, с тим што пензионери не треба да се пријављују, а новац ће им бити исплаћен по аутоматизму.

- Србија једна од ретких земаља на свету која има на располагању све вакцине и ту прилику треба искористити - рекао је Мали.

- Желимо кроз меру од 3.000 динара да подстакнемо људе да се што пре вакцинишу и да дођемо до колективног имунитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)