ПРЕМИНУО ВЛАДА РЕВОЛУЦИЈА: Био је лидер студентских протеста, проглашаван за дисидента и хапшен

Novosti online

06. 05. 2021. у 19:26

ДАНАС је преминуо Владимир Мијановић - Влада Револуција (1946-2021), човек који је свој живот посветио екологији и борби за њен опстанак. Биће упамћен по учешћу у протесту против америчког рата у Вијетнаму, одржаног у Београду давне 1996. године.

ПРЕМИНУО ВЛАДА РЕВОЛУЦИЈА: Био је лидер студентских протеста, проглашаван за дисидента и хапшен

Фото: Фејсбук/Чувари ватре

Влада Револуција ангажовао се око горућих еколошких питања, учествовао и низу акција од којих је најпознатија она око спречавање сече борића на Петловом бру, платана у Булевару Револуције и одбрана паркића на Бановом брду.

Након што је постао један од лидера Студентских побуна, постао је мета прогона и тадашње власти. Два пута је осуђиван на вишегодишње затворске казне, ускраћено му је право на рад, проглашен је за дисидента и рушитеља и уставног поретка. Хапшена је чак и његова супруга.

Пре 15 година вратио се у Београд и од тада је учествовао у готово свим протестима и акцијама у којима су се бранила људска права. Посебно је био активан на спречавању насилних деложација.

 

Preminuo je Vladimir Mijanović – Vlada Revolucija (1946-2021). Svoju životnu misiju započeo je učešćem u protestu...

Posted by Čuvari/ke vatre on Четвртак, 06. мај 2021.

Влада је био аутор и творац серије транспарената којима су били обојени сви важнији протести и који су тим скуповима заправо давали наратив, смисао и поруку. Ти транспаренти постали су познати и ван граница наше земље па је пре неколико година тим поводом одржана пригодна изложба у Француској. Мото свих социјал-демократа у свету гласи "борба траје". Владимир је говорио да револуција нема почетак, нити крај, већ да је револуција вечити процес. Он је своју, у разним системима и режимима, водио пуних 55 година.

- Свима нам је био ослонац, узор и учитељ. Наш задатак је да преузмемо пламен који је он одржавао чак и када су сви други одустајали, стоји на Фејсбук профилу "Чувари/ке ватре". Сахрана ће се, по жељи породице, одржати у најужем кругу фамилије, пријатеља и сабораца.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)