ЈЕДНО ОКО ЗА ДАЉИНУ, ДРУГО ЗА БЛИЗИНУ: Интервју доктор Мирко Јанков, офталмолог

И. Ковачић

08. 05. 2021. у 07:20

НОШЕЊЕ маске у време пандемије најтеже је пало особама које носе наочаре, јер им се стакла магле, што прилично отежава нормално функционисање.

ЈЕДНО ОКО ЗА ДАЉИНУ, ДРУГО ЗА БЛИЗИНУ: Интервју доктор Мирко Јанков, офталмолог

Фото Приватна архива

Зато све већи број оних са ослабљеним видом размишља да се помоћу ласерске интервенције трајно реши дипотрије. Међутим, нису сви кандидати за ову методу. Наиме, ако сте старији од 18 година, далековиди сте до плус шест или кратковиди до минус осам, ласерском операцијом може сасвим да вам се коригује вид. Битно је да су очи као орган здраве, да не болујете од дијабетеса или неког аутоимуног обољења. Али, ако истовремено не видите ни на даљину ни на близину, онда се применом само једне методе тешко може решити двоструки проблем.

У интервјуу, за "Новости", др Мирко Јанков, председник Српског удружења хирурга катаракте и рефрактивних хирурга, каже да је ласерско скидање двоструке диоптрије може успешно извести применом моновизије, где се једно око коригује за даљину, а друго за близину, или се замени природно сочиво и угради мултифокално:

- Код кратковидости или "минус" диоптрија око је дуже, па се слика ствара испред жуте мрље, док је код далековидости или "плус" диоптрије око краће, па се слика ствара иза. Код старачке далековидости сочиво губи своју еластичност и то иде у комбинацији како са нормалним оком, тако и са кратковидим и далековидим. Значи, не може се једним захватом решити ова различита неприлагодљивост ока.

Дакле, може да им се скине или "минус" или "плус"?

- То увек може, али није свеједно који је пацијент у питању. Наиме, далековиди пацијенти који имају и проблем са диоптријом за читање, не виде без помоћи ни на даљину ни на близину. Они ће осетити бенефит и само ако се ласерски коригује диоптрија за даљину, јер ће се за толико смањити диоптрија за близину, па би носили много мање наочаре само за читање. С друге стране, кратковиди без наочара не виде само на даљину, док близу могу да читају без наочара. Код таквих пацијената, ласерска корекција диоптрије за даљину ће заправо да погорша близину, јер сада неће више моћи да скине наочаре кад чита. Из тог разлога се препоручује споменута моновизија, где се на доминантном оку коригује диоптрија у потпуности, а на недоминантном се остави мала кратковидост, да би пацијент могао да чита. Мозак то лепо усклади, па пацијент ни не примећује да има две различите диоптрије на два ока. Моновизија се, наравно, може применити и код далековидих.

Од трансплантације до глаукома

Која све стања у офталмолошкој хирургији могу да се оперишу применом ласера?

- Егзајмер ласер се користи за корекцију диоптрије, Фемтосекундни чврсти ласер за транпслантацију рожњаче, део LASIK-а и нове методе операције катаракте, аргон ласер за фотокоагулацију ретине, YAG ласер за секундарну катаракту, Q-switched YAG ласер за глауком.

Ко су идеални кандидати за ласерско уклањање дипотрије?

- Пацијент који има здраву рожњачу, довољне дебљине да после ласерског стањења може да функционише нормално, али исто тако пацијент коме је раст ока, а самим тим и раст диоптрије, већ заустављен. Наиме, ласерско скидање диоптрије, као и додавање или замена сочива, не заустављају раст диоптрије, него се за то мора сачекати до око 18 године живота код далековидости и до око 25 године код кратковидости. Ласер успешно може да скине кратковидост до око минус осам, далековидост до око плус шест и астигматизам до око шест диоптрија. За диоптрије веће од ових није препоручљиво да се користи ласер, него је најбоље да се угради факно вештачко сочиво (ICL) уз задржавање природног, или да се замени афакним монофокалним асферичним или мултифокалним вештачким сочивом. Тако се могу кориговати и изузетно високе вредности од 20 или више диоптрија.

Да ли је ласерско скидање диоптрије само "козметолошка" ствар или озбиљна медицинска метода?

- Нико ко носи диоптрију се не би сложио да је ово "козметолошка" операција. Са диоптријом од минус четири ништа не можете без наочара, зими се магле, сада уз маску још горе, контактна сочива морате да носите за бављење спортом, али она су ризик за инфекцију, на ветру, плажи и базену су некомфорна... Рефрактивна хирургија ласером може да врати ту слободу живљења без наочара и контактних сочива. Уосталом, у многим занимањима ношење наочара или контактних сочива није могуће или није препоручљиво. То су радници у топланама или они који раде у прљавим условима, механичари на броду, електричари на бандерама или рововима, спортисти контактних спортова, војници, полицајци, ватрогасци...

Смањење еластичности

Зашто су већини после 40 године потребне наочаре за читање?

- Проблем диоптрије за читање, који се јавља после 40 година, настаје зато што нам сочиво губи еластичност и не може да се довољно испупчи да би подесило фокус са даљине на близину. Отуд наочаре нису потребне за даљину, него се само додаје "плус" за близину.

Колико је трајно решење ласерског скидања диоптрије?

- У око један одсто случајева диоптрија се мало врати током процеса зарастања у првих неколико месеци. То може и требало би да се доради, а онда се очекује да тако остане трајно, осим у случајевима да до пораста ока ипак дође и после очекиваног периода стагнације. То се најчешће дешава при неким хормонским поремећајима, као што је дијабетес или код неких жена током трудноће. И у таквим случајевима дорада је могућа и много година после прве интервенције.

Фото Приватна архива

Које су препреке за ласерско уклањање диоптрије?

- То су контраиндикације типа да су пацијенти још млади и немају стабилну диоптрију, затим болести рожњаче, висина диоптрије која превазилази дебљину рожњаче. Компликације су, с друге стране, изузетно ретке. Инфекција се дешава код свега једног на 10.000 пацијената. Важно је да се зна да је то иста вероватноћа као да добијете инфекцију кад носите конактна сочива, а то већина пацијената која их носи ни не зна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)