НИЈЕ БАУК, ВЕЋ УМЕТНОСТ: Манифестација "Мај месец математике", десета по реду, трајаће до краја маја

Д.Б.М.

06. 05. 2021. у 17:37

МНОГИМА делује невероватно, али математика и уметност су тесно повезани. Управо то је тема овогодишње највеће националне научнопопуларне манифестације "Мај месец математике - М3" коју организује Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Инспирацију су пронашли током недавног обележавања стогодишњице Ајнштајнове теорије релативности, која је захтевала нову физику и нове математичке прорачуне како би се простор и време довели у нераскидиву везу.

НИЈЕ БАУК, ВЕЋ УМЕТНОСТ: Манифестација Мај месец математике, десета по реду, трајаће до краја маја

FOTO: Promo

Јубиларна манифестација, десета по реду, почеће 10. маја и трајаће до краја месеца. Програм ће се одвијати на више локација у Београду (Научни клуб Београд, Београдска тврђава и парк Калемегдан, Кнез Михаилова и Математички институт САНУ).

Публика ће моћи да погледа интерактивну изложбу аутора др Андреаса Мета "Математика и музика" у Математичком институту САНУ", као и ауторску изложбу 11 математичара свих земаља света "Поетични светови математичких теорија", у парку Калемегдан. Промоција књиге "Иза кулисе стваралаштва" француског математичара др Седрик Виланија и композитора Карола Бефа одржаће се 22. маја у Коларчевој задужбини.

Поред главног програма, за посетиоце су припремљене отворене радионице - истраживаће, између осталог, џепове Београдске тврђаве очима Харија Потера, али и детективске загонетке у духу романа Агате Кристи. Осим тога, очекују их предавања домаћих математичара на летњој сцени Калемегдана - сазнаће да ли нам је тесно у три димензије, о ковиду-19 између математике и Фејсбука, уметности и математици... У оквиру манифестације биће организовано и десет математичких шетњи Београдом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)