ПОТПУНО ОТВАРАЊЕ КАФИЋА ОД 8. МАЈА? Горан Весић пред седницу Кризног штаба открио шта нас чека

Novosti online

06. 05. 2021. у 13:03

ОЧЕКУЈЕМ да се на данашњој седници Кризног штаба донесе одлука о потпуном отварању угоститељских објеката у суботу, 8. маја, јер је тако условно одлучено на прошлој седници уколико падне број заражених, што се и догодило, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

ПОТПУНО ОТВАРАЊЕ КАФИЋА ОД 8. МАЈА? Горан Весић пред седницу Кризног штаба открио шта нас чека

Фото П. Митић

Гостујући на ТВ К1 прецизирао је да се епидемиолошка ситуација побољшава и да све више болница излази из ковид система, што је и услов да се полако отварамо и враћамо нормалном животу.

– Зато ће Град дати посебне погодности за организовање концерата јер желимо да ивент индустрија што пре почне да ради. Прво ћемо спустити цене за закуп Арене, Ташмајдана и других објеката, а омогућићемо и плаћање закупа на рате. Идеја нам је да помогнемо организовање концерата јер то траже и извођачи и публика. Зато могу да обећам да ће Београд ове године одржати све градске фестивале попут Бир феста, Бемуса, Феста, Битефа и Џез фестивала, у капацитету истом као за позоришта, са трећином попуњених места. Да бисмо то остварили потребно је да се што већи број људи вакцинише и зато ћемо 15. маја покренути кампању за вакцинацију младих која ће бити реализована у оквиру Егзита и Бир феста – рекао је Весић.

Он је додао да је у име Града Београда Медицинском факултету и Републичком Заводу за здравствено осигурање понудио да се у Београду организује експеримент који је Град спреман да плати, те да они одреде колико људи и у каквом простору може безбедно да ради.

– Онда ћемо на основу научне студије и истраживања наших људи моћи да доносимо одлуке када ћемо шта отварати – истакао је Весић.

Рекао је да очекује да ћемо током јуна имати први концерт у Београду, као и да ће се до краја маја дозволити организовање конгреса, семинара, свадби и мањих догађаја уз поштовање епидемиолошких услова који буду прописани.

– Нећемо моћи да организујемо све те догађаје као и пре короне, али хајде да почнемо да их организујемо. Када је реч о ноћним клубовима, они су предлагали да им се дозволи рад само са ревакцинисанима и ја ћу тај предлог данас да поновим Кризном штабу. То је нека врста мотивације за младе јер када имате двадесет година онда желите да излазите, путујете и посећујете концерте – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио да је данас почела вакцинација у ТЦ „Ушће”, те да је само у првих сат времена вакцинисано скоро 350 људи. Акценат је да се и надаље вакцинација организује тамо где људи живе или раде, али и где често долазе, и то не само они из Београда већ и из унутрашњости, који ће се потом ревакцинисати у месту боравка, додао је Весић. Такође, подвукао је Весић, намера је да се у што већој мери привуче млађа популација, због чега ће се и надаље апеловати на јавне личности да се прикључе кампањи.

– Мислим да постоје теме у друштву око којих не треба да се делимо, а једна од њих је вакцинација. Свима ће бити боље ако се што пре будемо вакцинисали. Вакцинација је добро урађена, то је национални посао – оценио је Весић.

Када је реч о стимулацији грађана, Весић је навео да то није специфично само за нашу земљу, наводећи пример Немачке где се припрема закон за то, затим Велике Британије где су барови прво отворени за вакцинисане, али и Израела такође.

– На предлог председника Републике Србије одлучили смо се за модел да сви вакцинисани добију по три хиљаде динара. На тај начин држава им је захвалила јер су били одговорни према себи, својим породицама и свима другима. Мислим да је то добро – казао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)