"ОСТАЛИ СТЕ СВОЈИ И ПОСЕБНИ": Петковић и Ракић честитали Дан Горанаца

Д. Зечевић

06. 05. 2021. у 11:59

НАПОМИЊУЋИ да је за становнике Горе Ђурђевдан - дан љубави, пријатељства, помирења, дан почетка пролећа и испраћаја зиме, али пре свега, тежња да се свима покаже ко су запараво Горанци - jедан мали, посебан народ, са падина Шар планине, топлог срца, израженог гостомпримства, вредан, сложан, са невероватно израженим осећањем за очување традиције, Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију честитао је председнику Привременог органа, Неиму Сахтијарију, свим житељима Горе, као и свим Горанцима у другим деловима наше земље, региона и света, Ђурђевдан - Дан Горанаца и Дан Општине Гора.

ОСТАЛИ СТЕ СВОЈИ И ПОСЕБНИ: Петковић и Ракић честитали Дан Горанаца

Фото Танјуг

-Иако су вас кроз векове својатали, па се често чинило да сте свачији и ничији, ипак сте остали своји и посебни, толико да не заборављате да обележите Ђурђевдан и да прославите Бајрам и Курбан Бајрам. Као што брижљиво чува свој језик, обичаје и културу, своје корене, остатке православних цркава и гробаља, народ Горе показао је мног пута до сада и непоколебљиву приврженост својој држави Србији. Та оданост Горанце је често скупо коштала, као што се десило и у погрому 1999. године, што српски народ памти са поштовањем и пијететом - навео је Петковић у честитки поводом Ђурђевдана, напомињући да су Срби и Горанци  поред љубави и пријатељства на овим просторима заједнички делили и све притиске, неслободе, изолованости и опасности, што нас је нераскидиво везало и зближило, али и научило да ценимо часност и поштење, као вредности са којима можемо и морамо превазићи сва искушења.


-Влада Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију и ја лично спремни смо да увек пружимо сву потребну помоћ и подршку за развој ваше општине и стварање услова за бољи живот свих Горанаца - навео је Петковић у саопштењу за јавност, а дан Горанаца честитао је и Горан Ракић, председник Српске листе и министар за повратак и заједнице у косовској Влади..

-Желим вам да Дан Горанаца, празник који је симбол горанског окупљања, у овим околностима прославите у породичном окружењу. Радићемо на томе да услови за живот Горанаца  и њихова права буду већа јер је то начин да заједнички корачамо путем који води у квалитетнији живот.Истрајни у намерама које имамо искрено верујем да за Горанце предстоје бољи дани. Упркос тешким временима показали сте да поносни можете да опстанете и останете на својим огњиштима што је за свако поштовање - наводи се у честитки министра Ракића. Иначе, Горанци живе на крајњем југу Космета на падинама Шар Планине а од око 30.000 колико их је боло до 1999 година, сада их је мање од 10.000.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)