У КОЈУ РУКУ ТРЕБА ПРИМИТИ ВАКЦИНУ? Лекари кажу да се једна више препоручује - ево и зашто

Novosti online

06. 05. 2021. у 11:44

ЗА већину људи који су примили вакцину против вируса корона убод игле није представљао непријатно искуство, али, неколико сати касније, код многих се појавио бол у руци.

У КОЈУ РУКУ ТРЕБА ПРИМИТИ ВАКЦИНУ? Лекари кажу да се једна више препоручује - ево и зашто

Фото Ж. Кнежевић

Оваква реакција није јединствена за вакцину против вируса корона. Ипак, јављају се бројна питања: због чега неке дозе изазивају јак бол, зашто неки људи осећају јачи бол него други, а неки не осећају бол уопште.

Стручњаци истичу да су бол у руци, па чак и иритација, нормални и очекивани одговори организма на страну супстанцу која покушава да опонаша патоген без изазивања болести. Имајући у виду сложеност и специфичности сваког имуног система, изостанак бола и локалне реакције је такође нормална појава. У оба случаја ће наш организам развити заштитни имунитет.

Доста вакцина изазива јак бол око места убода, а разлог за то крије се у ћелијама које презентују антигене. Оне су притајене у нашим мишићима, кожи и другим ткивима. Када детектују страно тело у организму, покрећу ланчану реакцију која на крају ствара антитела и дуготрајну заштиту од специфичних патогена. Тај процес се назива стечени имунитет и процес његовог стварања може трајати до две недеље.

Насупрот томе, неколико минута или чак секунди након вакцинације или детектовања вируса, ћелије које презентују антигене такође шаљу одређене "сигнале" упозорења ћелијама имуног система. Ова брза реакција назива се урођени имунитет. Тада велики број ћелија имуног система започиње стварање протеина као што су цитокини, хемокини и простагландини, који ангажују нове ћелије и изазивају различите ефекте у телу.

Цитокини шире крвне судове како би повећали проток крви, што изазива отицање и црвенило. Такође могу и надражити нерве што узрокује бол. Цитокини и хемокини доводе и до упалних процеса чије последице могу бити грозница, главобоља, болови у телу или иритације. Све ове реакције су одговор нашег урођеног имунитета.

Још један разлог због ког неке вакцине изазивају јаче реакције крије се у њиховом саставу. На пример, вакцина против малих богиња, заушки и рубеоле (ММР вакцина), прави се од живих, ослабљених, форми вируса који намерно изазивају благу реакцију и подстичу одговор урођеног имунитета. Друге вакцине, као што су оне оне против грипа, садрже убијене вирусе. Неке чак садрже и помоћна средства чији је циљ да подстакну јачи имунолошки одговор организма.

У тренутку убризгавања вакцине, брзи убод изазива слаб бол и осећај благог пецкања. Међутим, интензитет бола који се јавља касније, значајно варира у зависности од врсте вакцине, али и од старосне групе.

А ако се двоумите у коју руку да примите вакцину, ево шта кажу лекари.

Многе занима у коју руку би требали да приме вакцину, а др Радмило Петровић је рекао да то није важно, али да је правило да се за следећу дозу промени рука.

- То што неки препоручују да се вакцина прими у мање активну руку може да се објасни само тиме да буде лакше у случају локалних реакција на вакцину као што су бол на месту убода, црвенило или оток - објашњава др Петровић.

Они истичу да се вакцина и ревакцина могу дати у различите руке, а заправо је свеједно коју одаберете. Блага препорука, у случају да се јаве ове непријатне појаве попут бола у осипа, јесте да одаберете руку која је доминантна, ондосно она коју више користите. Неки стручњаци истичу да уколико одаберете руку којом се више служите, која је "активнија" скратићете трајање симптома и ублажити осећај боли.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)