ОГЛАСИО СЕ ПРЕДРАГ КОН ПРЕД СЕДНИЦУ: Сигурно ће бити отварања, али морамо да будемо опрезни!

Novosti online

06. 05. 2021. у 09:31

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон рекао је да не може да прејудицира одлуке Кризног штаба који данас заседа, али је најавио да ће сигурно бити отварања.

ОГЛАСИО СЕ ПРЕДРАГ КОН ПРЕД СЕДНИЦУ: Сигурно ће бити отварања, али морамо да будемо опрезни!

Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Морамо да будемо опрезни, јер чим се опустимо то се види за недељу дана - каже Кон.

Предраг Кон рекао је да смо изашли из неповољне ситуације, па смо сада у несигурној епидемиолошкој ситуацији.

- У наредним данима имаћемо последице опуштања које је било за време празника. Непоштовање мера ће успорити пад бројки, али не толико - рекао је Кон и додао да смо свакако у ситуацији пред отварање.

Према његовим речима, медицински део је тражио да се кафићи унутра отварају тек после 15. маја, али економски разлози су јаки, тако да је то разлог због ког није хтео да прогнозира данашње одлуке Кризног штаба.

- Вакцинација је најважнија, подижемо баријеру, колективни имунитет ће штитити све нас. Док се то не деси, биће потребне мере, те мере могу бити тако што ће се окупљати они који су вакцинисани или који су прележали корону - нагласио је епидемиолог.

Навео је да је у Београду близу 44 одсто грађана вакцинисано, а око 600.000 је примило обе дозе.

Нагласио је да је до сада дато три милиона и 600.000 вакцина, и да никоме није остала трајна последица после вакцине.

Говорећи о индијском соју вируса, рекао је да не очекује велику опасност од тог соја. Специфична превентивна мера је вакцинација, овим вакцинама обезбеђује се заштита и од овог соја, можда мало мања али штити, навео је епидемиолог.

Подсетимо, кризни штаб за борбу против вируса корона одржаће данас нову седницу, потврђено је у Влади Србије. Најављено је да ће на састанку да се говори о томе да ли би требало да се отварају угоститељски објекати. Седница је заказана за 16 часова.

(б92.нет)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)