СРБИЈА ИМА СПОРАЗУМЕ О СОЦИЈАЛНОЈ СИГУРНОСТИ СА 31 ДРЖАВОМ: Стижу пензије из Туниса и Азербејџана

Ј.Ж.С.

05. 05. 2021. у 16:44

СРБИЈА је до сада потписала споразуме о социјалној сигурности са 31 државом, а последњи потписани уговор између влада Србије и Квебека је од изузетног значаја јер ће сада наши грађани који живе и раде у тој канадској провинцији моћи да остваре права из ове области, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад.

СРБИЈА ИМА СПОРАЗУМЕ О СОЦИЈАЛНОЈ СИГУРНОСТИ СА 31 ДРЖАВОМ: Стижу пензије из Туниса и Азербејџана

Фото Танјуг

- У последњих неколико година, овакви споразуми закључени су и са Грчком, Русијом, и Кином, а у наредним месецима очекујемо и закључивање споразума са Тунисом и Азербејџаном, као и ступање на снагу споразума са Француском, а покренута је и иницијатива за закључивање споразума о социјалном осигурању и са Холандијом и Италијом - рекла је министарка.

Према њеним речима однос социјалне сигурности између Србије и провинције Квебек до сада није био регулисан никаквим међународним уговором, али постоји између Србије и Канаде из 2014. године.

- Њиме нису обухваћени наши осигураници који живе на овој територији. Имајући у виду бројност наших грађана који живе и раде у Квебеку, две стране договориле су се да започну преговоре у циљу закључивања уговора о социјалној сигурности ради свеобухватне заштите осигураника на целој територији Канаде - рекла је Кисић Тепавчевић.

Овим уговором обезбеђена су и додатна права за осигуранике која се односе на област здравственог осигурања, која није део споразума са Канадом.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)