ПАНДЕМИЈА ПОВЕЋАЛА БРОЈ ОГЛАСА ЗА ПОСАО: Најпотребнији кадар за рад од куће

Новости онлајн

05. 05. 2021. у 13:11

НАЦИОНАЛНА служба за запошљавање ће током ове године са пет милијарди 750 милиона динара субвенционисати различите програме запошљавања 18.000 људи.

ПАНДЕМИЈА ПОВЕЋАЛА БРОЈ ОГЛАСА ЗА ПОСАО: Најпотребнији кадар за рад од куће

Фото: Depositphoto

Градови и општине до среде могу да конкуришу са својим програмима.

Национална служба за запошљавање (НСЗ) у априлу је расписала 13 јавних позива за бесповратна средства која даје послодавцима у приватном сектору и незапосленима који желе да покрену сопствени посао. Конкурси за послодавце отворени су до краја новембра, а за особе са инвалидитетом до краја године.

- Важно је напоменути да су неки конкурси отворени краће, као што је рецимо програм самозапошљавања за лица која желе да започну сопствени бизнис. Он је отворен до 17. маја. Програм јавних радова је отворен до 10. маја. Ово је и прилика да позовемо локалне самоуправе да до 5. маја поднесу своје захтеве за удруживање са НСЗ како бисмо могли да финансирамо и њихове локалне акционе планове - рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић.

На подстицаје могу рачунати они који запошљавају теже категорије – неквалификоване, технолошке вишкове, старије од 50 година, оне који су дуго на евиденцији бироа, Роме и особе са инвалидитетом.

- Имамо и посебне категорије лица која се налазе у домском смештају или хранитељским породицама или жртве породичног насиља. Због тога је важно да послодавци воде рачуна која лица ангажују, да ли су она у кругу тих теже запошљивих категорија како би могли да користе субвенције - додао је Мартиновић.

А анализа тржишта рада коју је радио "Инфостуд" показује да је и у отежаним условима пандемије повећан број огласа за посао и то првенствено за рад од куће.

- Тако је он у почетку износио негде око 40-50 огласа месечно, и били су ти бројеви двоцифрени дуже време, али сада он већ износи, ево последњи месец има преко 200 огласа који се односе на рад од куће - навео је Милош Турински из "Инфостуда".

Нове технологије укинуле су многа радна места, па они који дуго чекају посао морају да се преквалификују. Зато треба искористити и те програме Националне службе за запошљавање, јер је прилагођавање захтевима тржишта неминовност.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)