У ПРВА ТРИ МЕСЕЦА МАЊЕ РАДНИКА "НА ЦРНО": За четвртину мање илегалаца

Ј.Ж.С.

05. 05. 2021. у 16:41

СВАКИ пети радник у Србији ради "на црно" и то најчешће у пољопривреди, туризму, угоститељству и грађевинарству. И поред тога за прва три месеца ове године, инспектори рада затекли су, ипак, четвртину илегалних радника мање у односу на исти период лане, када их је било 1.587.

У ПРВА ТРИ МЕСЕЦА МАЊЕ РАДНИКА НА ЦРНО: За четвртину мање илегалаца

Архива

У 2020. инспектори рада затекли су 5.951 особу у раду "на црно", што је за 54 одсто мање него у 2019, када их је откривено 12.938. У току прошле године забележено је и 335 нерегистрованих фирми, при чему је код њих затечено 248 грађана без уговора о раду.

Од јануара до марта ове године инспектори су затекли 1.204 таква радника и утврдили постојање 55 нерегистрованих фирми код којих су 42 особе биле ангажоване на овај начин. Њих 54 одсто после тога је засновало радни однос. Највише радника без папира било је у грађевинарству, следе услуге смештаја и исхране, трговина, производња прехрамбених производа, као и у областима личних услуга и саобраћаја и складиштења.

Лане су радни однос засновале 4.072 особе, односно 68 одсто од укупног броја илегално ангажованих. Своја праваони могу да остваре на суду, а инспектор рада може само да утврди прекршајну одговорност послодавца. То значи да инспектор не може да му наложи да исплати раднику примања зарађена "на црно", јер се висина те усмено договорене плате утврђује на суду.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)