ПАЗИТЕ ШТА КАЧИТЕ НА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Закон о пореклу имовине је ступио на снагу, порезници чешљају и слике - кобан може да буде и сат

Новости онлајн

05. 05. 2021. у 11:54

ОД 12. марта ове године у примени је годинама најављивани Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу.

ПАЗИТЕ ШТА КАЧИТЕ НА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Закон о пореклу имовине је ступио на снагу, порезници чешљају и слике - кобан може да буде и сат

Фото АП

На удару су сви који су у року од три године стекли имовину која је за 150.000 евра већа од њихових прихода у исто време, а начин на који ће порезници чешљати имовину "сумњивих" укључиваће чак и њихово понашање на друштвеним мрежама.

Према новом закону, провери подлежу и људи који носе сатове од више десетина хиљада евра и хвале се њима на друштвеним мрежама, јер ће инспектори убудуће "чешљати" и друштвене мреже, па би најбогатији требало да припазе шта постављају на своје Фејсбук, Твитер, Инстаграм и друге налоге.

Из Пореске управе су објаснили како ће изгледати та провера.

- Између осталог, одељење за претходни поступак ће видети "фејс" одређеног лица, "твитер", ту ће видети слику неког скупоценог сата и онда ће покренути питање колико тај сат вреди. Он ће у контроли бити у вредности имовинског порезника. Ми водимо рачуна о томе, али да би дошли до тога одељење за ризике треба да каже одељењу за претходни поступак да је то физичко лице вредно пажње Пореске управе - рекао је недавно медијима Мирослав Ђиновић, помоћник директора Пореске управе и председник Радне групе за спровођење закона.

Пореска управа ће практично проверавати имовину, њену вредност и порекло ... билансе, затим рачуноводствене извештаје, али и стање рачуна у банкама и друге евиденције и базе.

Када одељење за ризике утврди несразмеру између имовине и прихода, то физичко лице иде у претходни поступак. Одељење за претходни поступак има задатак да се писаним или електронским путем обрати свим онима који располажу подацима које нису могли да преузму.

Пореска управа тренутно има 20 специјализованих службеника за примену Закона о пореклу имовине, а запослила је и око 30 пореских инспектора.

Регистар ризика помоћи ће да се направи ранг листа оних који ће се контролисати, објаснио је помоћник директора Пореске управе, и истакао да Пореска управа већ сада може да направи ранг листу најбогатијих грађана Србије. Додао је и да је у току упаривање имовине корисника с приходима.

Ко ће бити провераван биће утврђено годишњим смерницама које доноси директор Пореске управе, које нису јавне, али поступак се може покренути и по пријави грађана или неке институције.

Обавезно пријавити и рачуне у иностранству

Закон ће се односити једнако на све грађане. Дакле, не само на политичаре и естраду и на државне службенике, већ и на остале грађане који којих се утврди несразмера између пријављених прихода и увећања имовине.

Нови закон предвиђа да су и сви који имају рачун у иностранству, а резиденти су Србије, дужни да пријаве и тај приход.

Период уназад који се контролише није дефинисан и Пореска управа може да иде онолико далеко колико одређена контрола захтева. Постоје методе којима може да се утврди фактичко стање, наводе порезници.

Порез и до 75 одсто

Закон предвиђа да се пореском стопом од чак 75 одсто опорезује незаконито стечена имовина. Такође, ако се у поступку провере имовине укажу основи сумње да је извршено кривично дело, јединица Пореске управе о томе обавештава полицију, Пореску полицију и јавно тужилаштво.

Практично, закон предвиђа да ко не буде могао да докаже да је на законит начин стекао имовину, остаће без три четвртине њене вредности, а ако суд утврди да је имовина стечена кривичним делом, могао би да му буде одузет целокупна незаконито стечена имовина.

У посебну јединицу Пореске управе, која ће водити и спроводити поступак, своје чланове треба да делегирају и МУП, Народна банка Србије, Управа за спречавање прања новца, Агенција за спречавање корупције, Републички геодетски завод, Агенција за привредне регистре и Централни регистар, депо и клиринг хартија од вредности.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)