ДА ЛИ ЋЕ КОРОНА НЕСТАТИ ДО ЛЕТА? Ево шта кажу резултати научних истраживања

Новости онлајн

05. 05. 2021. у 11:16 >> 11:18

СТУДИЈА је открила да места с топлијим температурама и дужим сатима сунчеве светлости, попут земаља близу екватора, бележе нижу стопу случајева ковида 19, него земље које су удаљеније од екватора, пише Лајв Сајенс.

ДА ЛИ ЋЕ КОРОНА НЕСТАТИ ДО ЛЕТА? Ево шта кажу резултати научних истраживања

Фото: Депоситпхотос

Ипак, аутори студије наглашавају да њихова открића не значе да ће летње време елиминисати корона вирус, међутим, људима може помоћи у борби против ове пандемије.

Корона неће нестати током летњег периода

- Наши резултати не значе да ће болест нестати током лета или, пак, да неће утицати на земље близу екватора. Уместо тога, више температуре и интензивније ултраљубичасто зрачење лети, вероватно ће помоћи здравственом систему у борби против САРС-ЦОВ-2, новог коронавируса који узрокује ковид 19 - истичу аутори рада, недавно објављеног у часопису Сајнтифик Рипортс.

Убрзо након што је 2020. године започела пандемија ковида 19, спекулисало се да летње температуре могу донети олакшање. Заиста, многи респираторни вируси, укључујући вирусе грипе, показују сезонски образац, врхунац досежу зими и опадају лети.

Медицински радници не знају зашто вируси следе сезонски образац, али сматра се да бројни фактори утичу на овакво понашање вируса.

На пример, студије сугеришу да су многи респираторни вируси стабилнији и дуже се задржавају у хладнијим окружењима с ниском влагом, истиче Лајв Сајенс. Људско понашање, попут окупљања у затвореном простору у зимском периоду, такође, могло би да подстакне пренос вируса.

Топлота и сунчева светлост смањују ширење вируса

"Наши резултати су у складу с хипотезом да топлина и сунчева светлост смањују ширење вируса САРС-ЦОВ-2 и ковида 19", наводе аутори студије из Хеиделбершког института за глобално здравље у Немачкој и Кинеске академије медицинских наука у Пекингу.

Открића, такође, значе да се претња поновног оживљавања епидемије може повећати током зиме, као што се видело у многим земљама северне хемисфере у децембру 2020. и јануару 2021. године.

Аутори наглашавају да је њихова студија обухватала податке само до 9. јануара 2021. године, укључујући и сојеве који су се први пут појавили у Јужној Африци и Великој Британији. Коначно, није сасвим сигурно хоће ли и ти сојеви следити сезонални образац инфекције, закључује Лајв Сајенс.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)