"ЦИЉ ЈЕ ТРИ МИЛИОНА ВАКЦИНИСАНИХ ДО КРАЈА ЈУНА": Ђерлек објаснио зашто је та бројка важна

Танјуг

05. 05. 2021. у 11:00

ЦИЉ је да се у Србији до краја јуна вакцинише три милиона грађана, каже државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и наводи да је добра идеја председника Александра Вучића да сви грађани изнад 16 година који су вакцинисани добију додатних 3.000 динара помоћи.

ЦИЉ ЈЕ ТРИ МИЛИОНА ВАКЦИНИСАНИХ ДО КРАЈА ЈУНА: Ђерлек објаснио зашто је та бројка важна

Фото: Танјуг

Ђерлек је на К1 рекао да нико није мислио да морамо да плаћамо људе да би се вакцинисали, али да је то једна врста сатисфакције.

Навео је да и Национални комитет за имунизацију у свом акционом плану има методе мотивације и промоције вакцинације, која је добровољна.

- До сада смо постигли одличне резулате, али до тог магичног броја и постизања колективног имуинитета имамо још доста - поручио је Ђерлек и навео да ће данас или сутра грађани бити информисани како ће функционисати исплата 3.000 динара.

Ђерек, који је и председник Националног координациног тела за имунизацију, рекао је да је до сада ревакцинисано 1.570.000 грађана, а да је прву дозу примило 2.050.000 људи.

- Далеко смо од магичног броја, биће нам потребно за два месеца још милион и по људи да био дошли до онога што желимо, што се надамо, а то је до краја јуна имамо три милиона вакцинисаних. То је око 55 одсто укупног пунолетног становништва. Урадићемо све да успемо - рекао је Ђерлек.

Навео је да ће бити велики успех ако до 30. јуна буде три милиона ревакцинисаних, али да се ту нећемо зауставити.

- Наша прва степеница и први циљ је 55 одсто или три милиона, али морамо наставити даље до 70 или 75 одсто, идемо редом - каже Ђерлек.

Изразио је спремност да се имунизација настави убрзаним током и навео да ће бити довољно вакцина.

- Ако је одлажемо, нећемо постићи оно што желимо, а то је да успоставимо што пре контролу над епидемијом - рекао је Ђерлек.

Каже и да све вакцине делују на све сојеве вируса, и да ће грађани вакцинацијом бити заштићени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)