ДА ЛИ МАСКУ МОРАМО ДА НОСИМО И НА ПЛАЖИ: Сеничић открио како ћемо летовати ове године - Правила се мењају!

Novosti online

04. 05. 2021. у 15:13

ДИРЕКТОР ЈУТЕ Александар Сеничић истакао је како ће званична одлука о томе како ћемо прелазити границе током лета, бити донета до јуна. Све до тада важе различита правила.

ДА ЛИ МАСКУ МОРАМО ДА НОСИМО И НА ПЛАЖИ: Сеничић открио како ћемо летовати ове године - Правила се мењају!

Фото Танјуг/АП

- Превише информација изазива конфузију код људи, али да свакако свака држава има могућност да пропише своја правила, и да препорука Европске комисије говори у прилог томе. Четири вакцине одобрене у ЕУ се прихватају за прелажење граница али велики део европских земаља прихвата и друге врсте вакцина. Тако да је Словенија јуче издала регулативу у којој се прихвата и руска и кинеска вакцина, само треба обратити пажњу да ли је прошло довољно времена након друге дозе - рекао је Сеничић гостујући на ТВ "Прва".

Напомиње да је велика конфузија око правила која се понекад мењају из дана у дан, те је саветовао да се пре путовања сви добро информишу о условима на сајту Министарства иностраних послова али и на сајтовима земаља у коју путују, јер су ту информације најпоузданије.

- Те земље зависе од туризма, и у складу са својим интересима доносе одлуке које вакцине ће прихватити - објаснио је Сеничић.

Он је додао да ћете, уколико сте вакцинисани вакцином коју држава у коју путујете не прихвата, ипак морати да имате ПЦР тест.

Сеничић је истакао да је епидемиолошка ситуација у појединим земљама и даље критична, али да се нада да ће се ситуација до почетка сезоне вратити у нормалу.

- Очекујем да ће Турска до краја маја ублажити мере, па да ће од јуна бити могућа 'нормална' сезона. Мислим да ће прихватити све вакцине. Што се тиче Грчке, она прихвата све вакцине и негативни ПЦР тест, још увек можемо само преко Бугарске, а од 14. маја од Северне Македоније.Тамо је тренутно скраћен полицијски час и опуштају се мере, све иде како су планирали па се очекује да ће до 14. маја све рестрикције буду укинуте и да можемо у ову државу ићи нормално - наводи он.

У Албанију, Црну Гору, Северну Македонију, и Босну и Херцеговину можемо да путујемо без икаквих услова, подсећа Сеничић.

У овом тренутку не можемо у Италију тако лако туристички, јер није до те мере либерализован пут у ову државу, али Сеничић очекује до јула да Италија укине рестрикције. Напомиње да медији не мотивишу људе да путују, јер шире информације које нису тачне.

- Није тачно да ћемо морати да носимо маске кад се купамо и када смо на плажи, све што важи за локално становништво важиће и за туристе - истиче он.

Такође каже да почели су да се уплаћују резервације, посебно интересовање влада међу онима који имају заменска путовања.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)