ЧЕКАЈУ НАС ОПУШТАЊА АКО ОВАКО НАСТАВИМО: Докторка Кисић о епидемиолошкој ситуацији - ево шта је кључно за повратак у нормалу

Танјуг

04. 05. 2021. у 13:55

ЕПИДЕМИОЛОШКА ситуација је последњих недеља повољнија захваљујући вакцинацији, изјавила је данас министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

ЧЕКАЈУ НАС ОПУШТАЊА АКО ОВАКО НАСТАВИМО: Докторка Кисић о епидемиолошкој ситуацији - ево шта је кључно за повратак у нормалу

Фото: Танјуг

Она је за Танјуг рекла да протекли празници и окупљања носе већи ризик од ширења заразе, али да се ипак нада да се за две недеље неће видети значајније промене изазване опуштањем током празничних дана.

- Оно што нам је ишло у прилог било је топло време, па је већина окупљања била на отвореном простору који је мањи фактор ризика. Уз то, знатан број грађана је вакцинисан, а и већина грађана се понаша савесно и одговорно - рекла је Кисић Тепавчевићева.

Осим пада броја новозаражених, најбољи показатељ повољније епидемиолошке ситуације јесте и мањи број пријема у болнице, а већи број отпуста, напомиње министарка и поручује да су, уколико се настави овим темпом, могућа “опуштања” здравственог система.

КБЦ "Бежанијска коса” је изашао из ковид система, а министарка најављује да ће у наредном периоду, у складу са епидемиолошком ситуацијом, сигурно бити донете мере да се још неке болнице врате у редован режим рада, иако, додаје, и ту треба бити опрезан, што показује и претходно искуство.

Кисић Тепавчевићева напомиње да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији повољна искључиво захваљујући вакцинацији.

- Ако наставимо са оваквом свешћу, и оваквим одзивом на вакцинацију, сигурно нас у наредном периоду чекају и опуштања и доста повољнија ситуација - навела је она.

Иначе, у Србији је до сада дато више од 3,5 милиона доза вакцина.

Кисић Тепавчевићева истиче да посебно охрабрује податак да се све више младих пријављује за вакцинацију.

- Нажалост, постоје делови земље где није висок обухват имунизације, као што су Нови Пазар, где је вакцинисано свега 14,5 одсто грађана, затим Сјеница са девет одсто и Тутин са 7,1 одсто. Позивам их да својим примером покажу да су истрајни у овој борби и да заједно убрзано идемо ка колективном имунитету - апеловала је министарка.

Она истиче и податак да је од 27. априла у Србији званична препорука да вакцину произвођача Фајзер-Бионтек могу да приме и деца узраста од 16 и 17 година, што се у осталим земљама већ неко време примењује.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)