ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНИХ ДЕСЕТ ДАНА: Стижу нам врућине из Африке и јаки пљускови - ево какво нас лето чека

Новости онлине

04. 05. 2021. у 08:35

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило нас, као и сваког дана, редовно обавештава о времену и променама у температури у Србији, али и на Балкану.

ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНИХ ДЕСЕТ ДАНА: Стижу нам врућине из Африке и јаки пљускови - ево какво нас лето чека

Фото: Депоситпхотос

 Овог пута нам је, преко своје Фејсбук странице, саопштио шта нас чека до 14. маја, али и дао неке назнаке какво лето можемо да очекујемо.

Данас током дана претежно сунчано и мало топлије уз максимум од 16 до 22 степена Ветар слаб, јужни и југоисточни.

У среду током већег дела дана мало до умерено облачно, суво и још мало топлије уз дневни максимум и до око 25 степени понегде. Крајем дана северније од нас ће се премештати хладан фронт који ће условити локалну дестабилизацију атмосфере те је понегде и то углавном на западу, северу и северозападу могућа појава грмљвинских пљускова.

За сада се простор где би било пљускова још не може поуздано одредити јер само мало померање фронта на север доноси пролазно наоблачење без или уз врло мало пљускова.

У ноћи ка четвртку ветар пролазно у окретању на северозападни и на кратко умерен тако да ће у четвртак преовлађивати суво, али опет свежије, посебно на западу региона уз максимуме од 13 до 20 степени.

У петак поново топлије уз јужни ветар и дневни максимум и до око 28 степени у хладу. Крајем дана са приближавањем новог фронта на западу, југозападу и северозападу региона дестабилизација атмосфере уз грмљавинске пљускове. За сада делује да ће овај фронт имати нешто јачи утицај те тренутно стоји сигнал за чешћу појаву грмљавинских пљускова, посебно на западу и северу Хрватске, северу БиХ, северу и западу Србије, док би ветар у зони пљускова на кратко био јак, северозападни, објаснио је метеоролог Чубрило.

У суботу поново претежно суво и свежије уз максимуме од 12 до 18 степени.

Око 09. маја се симулира грађање антициклона над нашим делом Европе, док ће преко западне и југозападне Европе уследити спуштање влажног и нестабилног ваздуха уз циклогенезу негде над западним Медитераном.

- За сада делује да би лето могло бити мало топлије и мало сушније од просека, посебно за Јадран и јужне делове региона, али тренутно је најтоплији прорачун ЕЦМWФ-а док су сви остали свежији. Недеља која је пред нама доноси типично време за овај месец где ће се смењивати топли дани уз пролазне пљускове и мања освежења - саопштио је Чубрило.

У таквим условима ка нама би се покренула већа количина сувог и топлог ваздуха, пореклом из северне Африке те би уследио период сувог и врло топло времена где би максимуми врло често били око 30 степени Целзијуса, док би понегде можда били и који степен виши.

Око 14. маја се симулира нарушавање антициклона уз грмљавинске пљускове и освежење што би био увод у свежији и нестабилнији део месеца. Ипак, та промена времена која се тренутно симулира за половину месеца може бити померена за мало раније, али и мало касније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)