"БИО ЈЕ УМОРАН И ЗАБРИНУТ, УВЕЧЕ САМ САЗНАО ДА ТАТЕ ВИШЕ НЕМА": Син пилота хероја Миленка Павловића о последњем сусрету са оцем

Novosti online

03. 05. 2021. у 22:05

ПУКОВНИК Миленко Павловић погинуо је пре 22 године, а његов син Немања је у тада био деветогодишњак, који појма није имао шта је рат

БИО ЈЕ УМОРАН И ЗАБРИНУТ, УВЕЧЕ САМ САЗНАО ДА ТАТЕ ВИШЕ НЕМА: Син пилота хероја Миленка Павловића о последњем сусрету са оцем

Фото: Принтскрин/РТС

- Тату сам последњи пут видео 2. маја 1999. Био је уморан, забринут. Кад је одлазио, није нам ни махнуо. Био сам напољу кад је страдао, а кад сам се вратио кући, видео сам његове колеге. Тек увече сам сазнао да тате више нема - прича Немања.

Немањин отац постхумно је одликован Орденом за храброст. Српска православна црква је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја, али, нажалост, никад није добио Орден народног хероја. Иако ту титулу нема, Миленко је очима својих синова Срђана и Немање, супруге Славице, и срцима грађана Србије, херој без премца.

Кобног дана, када је стигло наређење о полетању на НАТО авионе који су надлетели Ваљево, дежурао је на измештеном командном месту у Старој Пазови. Одмах је позвао свог заменика и наредио му да по сваку цену задржи млађег колегу да не полети. Само 10 минута након позива, Миленко је био на писти аеродрома у Батајници. Пришао је „мигу 29" и из кокпита извукао колегу уз речи: „Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!"

Са писте је полетео у правцу Ваљева, а одатле у легенду.

Страдао је борећи се сам против 16 агресорских авиона. Нападу је одолевао пуних 12 минута, а онда су његове колеге чуле само две речи: „Имају ме"...

Немања је у тим тренуцима био деветогодишњак, који појма није имао шта је рат. Данас, осим очевог гроба, срце му је пуно поноса када се о Миленку говори.

- Када сам имао четири године научио сам да скијам, а тата ме је кроз игру на жичари на Копаонику научио таблицу множења. Кад се сетим детињства са њим, пред очима су ми летовања, учења, скијања. Нећу их заборавити, као ни одласке на аеродром Батајницу, који сада носи његово име "Пуковник пилот Миленко Павловић" - прича млади Немања.

Како каже, одрастање уз човека таквог човека било је специфично.

- Отац се бавио посебним послом којим могу само одабрани да се баве. Спорт сам заволео уз њега, често смо играли и гледали фудбал заједно - закључује Немања.

Подсећања ради, о Миленку Павловићу снимљен је документарни филм, у родном Горњем Црниљеву подигнут је спомен-комплекс, у Ваљеву и Бујачићу споменици. Главна улица у Батајници носи његово име. И аеродром Батајница сада носи његово име "Пуковник пилот Миленко Павловић".

Миленкове награде:

- Орден за војне заслуге са сребрним мачевима

- Орден за заслуге у области одбране и безбедности првог степена

- Орден за храброст

- Српска православна црква је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја

- Постхумно му је додељен Златни летачки знак

- У његову част подигнут је споменик у Ваљеву, али и спомен-комплекс у Горњем Црниљеву

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)