РАСВЕТЛИТИ УБИСТВА И КИДНАПОВАЊА НОВИНАРА: Светски дан слободе медија обележен у Београду и Грачаници, уз позиве колегама да се не деле

В. Ц. С.- Д. З.

03. 05. 2021. у 20:52

ГОДИНУ између два светска дана слободе медија новинари ће памтити по насиљу над колегама на демонстрацијама, враћању судског процеса за убиство Славка Ћурувије на почетак, али и по охрабрујућој првостепеној пресуди за паљење куће Милана Јовановића, саопштило је Удружење новинара Србије.

РАСВЕТЛИТИ УБИСТВА И КИДНАПОВАЊА НОВИНАРА: Светски дан слободе медија обележен у Београду и Грачаници, уз позиве колегама да се не деле

Српски новинари на Космету са сликама својих несталих колега / Фото Д. Зечевић

- Мада су новинари поднели велики терет борбе против пандемије, трпели су притиске и власти и незадовољних појединаца - каже председник УНС Владимир Радомировић. - Нарочито брину притисци у медијима који су власништво великих компанија да новинари служе за њихово даље богаћење, а не да извештавају јавност о томе шта се дешава.

Он позива колеге да се не деле јер их други довољно деле "на режимске и опозиционе" и да не дозволе да држава у закону дефинише ко је новинар, а ко не. УНС захтева да министарка културе и информисања Маја Гојковић именује државног секретара, да Влада подржи Комисију за истраживање убистава новинара, како би била подигнута оптужница за убиство Милана Пантића и расветљене околности смрти Даде Вујасиновић. Очекују да се суђење за убиство Ћурувије оконча до краја године и да Специјално тужилаштво за злочине ОВК истражи убиства и отмице 17 колега на КиМ 1998-2005.

Министарство културе и информисања напомиње да је од кључног значаја да новинари, без обзира на то где раде, буду независни и извештавају професионално. Подсећају и да је министарка Гојковић повукла све неосновано поднете тужбе против медијских кућа и новинара, да је формирана Радна група за безбедност и заштиту новинара и покренут СОС телефон.

И новинари редакција на српском језику на Космету у понедељак су се окупили код споменика "Мисинг", посвећеног киднапованим и убијеним Србима, одакле су поручили да косовске институције не поштују закон о језику, да немају слободу кретања и тражили расветљавање судбине киднапованих.

- Недостају нам многе информације пошто институције не поштују чињеницу да је српски други службени језик - рекла је Анђелка Ћуп, новинар Euro News Srbija.

ПРЕТЊЕ ЗБОГ ТАБЛИЦА

ДАРКО Димитријевић, новинар Радио Гораждевца, поменуо је на скупу у Грачаници проблем нестабилног финансирања српских медија на КиМ. Навео је и да на терену доживљавају претње због српских таблица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)