УН, КУКАЊАЦ И АЛИЈА ЗНАЛИ ДА ВОЈСКА ИДЕ НА КЛАНИЦУ! Пуковник Ратко Каталина о масакру у Добровољачкој, маја 1992.

Д. ВУЈИЧИЋ

04. 05. 2021. у 10:00

НЕКИХ даведесетак минута пре него што је колона ЈНА кренула из Добровољачке улице, са управо пресретнутом депешом Армије БиХ, ушао сам у канцеларију генерала Милутина Кукањца, тадашњег команданта Друге војне области, који је седео са Алијом Изетбеговићем и шефом Унпрофора, генералом Луисом Мекензијем.

УН, КУКАЊАЦ И АЛИЈА ЗНАЛИ ДА ВОЈСКА ИДЕ НА КЛАНИЦУ! Пуковник Ратко Каталина о масакру у Добровољачкој, маја 1992.

Ратко Каталина некад и сад

Стежући у руци запис из нашег центра за прислушкивање, где се потврђује наређење Армији БиХ - напад на нашу војску, обратио сам се Кукањцу са жељом да му предам на руке доказ шта се спрема. Уместо тога, рекао ми је да наглас читам шта имам, додајући да "више нема никаквих тајни".

Овако се трагичног 3. маја 1992. у Сарајеву и погибије 42 војника и официра ЈНА сећа пуковник Ратко Каталина, тада начелник безбедности Друге војне области у Сарајеву и Кукањчев помоћник за послове безбедности. У ексклузивној исповести за "Новости", пуковник Каталина открива да је "јасно и гласно" ишчитао наређење Армији БиХ под шифром "Босна 1" да се колона ЈНА нападне и разоружа на свом путу и да нипошто не сме стићи у касарну Лукавица:

- На све то, Кукањац је рекао: "Па да, они само прете", дајући затим Алији реч, који је казао да је он гаранција да се тако нешто не догоди. Мекензи је све време ћутао.

Каталина је тридесетак минута касније лежао насред Добровољачке, прострељен дум-дум метком у леђа. Његов заменик Бошко Михајловић, тик уз њега, био је мртав. О тих пола сата, између 18 и 19 часова, када се могла зауставити несрећа која је задесила војнике ЈНА у центру Сарајева, пуковник Каталина размишља пуних 29 година.

МИСТЕРИЈА НОВЕ ИСТРАГЕ

Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да је невероватно да јавност и породице жртава три године од пресуде Уставног суда БиХ немају званичне информације о томе да ли је поново отворена истрага о злочину над војницима ЈНА у Добровољачкој. Он је истакао да незваничне потврде о томе да је истрага отворена постоје, али да се Тужилаштво никада јавно о томе није изјаснило, нити је до данас подигло оптужницу у предмету "Добровољачка".

- Надао сам се да ће Кукањац после депеше ударити руком о сто и зауставити формирање колоне унутар Команде.

По изласку из канцеларије команданта отрчао је, сећа се сваког тренутка наш саговорник, у центар за прислушкивање и питао оператера да ли је генералу Аци Васиљевићу, тадашњем начелнику безбедности ЈНА у Београд, пренео депешу под ознаком "хитно". Добио је потврдан одговор.

- Ништа се није догодило.

Кукањац и Изетбеговић у транспортеру Унпрофора / Фото Приватна архива

- Уместо свега командовано је људима да се укрцају у возила без икаквог припремног наређења, без икаквог борбеног упутства. Као глинени голубови, војници ЈНА послати су пред 15 јединица Армије БиХ. Пропуштено је првих 15 возила са Алијом, Кукањцем и Мекензијем, а онда је цистерна запречила улицу...

Изетбеговић и Кукањац седели су другом транпортеру УН, а у првом је био генерал Мекензи. План је био, сведочи наш саговорник, да трећи транпортер преузме генерала Кукањца на путу за касарну Лукавица када Изетбеговић са Скендерије скрене у зграду Председништва. Међутим, колона је стала после 150-200 метара запречена од гомиле људи "који су поздрављали председника". Међу њима се појавио тада пуковник Армије БиХ Јован Дивјак.

- Изетбеговић је Дивјаку казао да пропусти колону, а Дивјак је одговорио да њега и Кукањца води у Председништво, а остале намерава да задржи - говори нам пуковник. - За то време успостављена је веза Изетбеговића са Ејупом Ганићем који је био у Председништву. На инсистирање Изетбеговића ,Дивјак пушта колону. Појављује се и тадашњИ министар полиције БиХ Алија Делимустафић, који се, поздрављајући све, обраћа окупљеним грађанима, речима: "Све је у реду!"

Трећег маја 1992. у Сарајеву погинула 42 војника и официра ЈНА

Кад је колона поново кренула, Алија се, каже пуковник Каталина, обратио Кукањцу: "Сад сте видели да нисам ја командант те војске!" Одмах затим, преко радио-везе се, сведочи нам, чује упозорење из Штаба за руковођење акцијом Армије БиХ: "Центар говори... нико не смије проћи... само возила Унпрофора... наређење, сачекајте сви, свим јединицама извршна команда: Јуриш!"

- Општи напад на војску ЈНА је почео када је Алија већ приспео у Председништво БиХ. Изетбеговић је могао и имао времена да спречи најгоре. Немам сумњу у том, он је лично стајао иза тог масакра - уверен је наш саговорник. - Сви су учестовали у тој кланици недужних војника, у уској Добровољачкој појавила се маса нападача, поред ТО БиХ, ту су били и "Патриотска лига", МУП-овци, "Зелене беретке", некаква "Босна" и маса разних "слободних стрелаца" као што су Јуке, Цаце, Шеве, Ћеле и други. Они су се просто утркивали, ко ће више зла нанети припадницима Друге војне области. Ту су били и Јован Дивјак и Пушина, а појавио се и зет Алије Изетбеговића. Сви главни преговарачи били су на сигурном.

ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ

- ЧЕКАЈУЋИ полазак колоне, са неким старешинама (Салапура, Живковић,...) отишао сам до ограде и капије касарне. Уочили смо аутобус који је, очигледно био спреман да нам запречи пут. Просто је "висио" над касарном и, вероватно је био пун експлозива. Приметили смо наоружане припаднике "Зелених беретки" како се склањају са улице и скривају између оближњих зграда. Са овим сазнањима, упознат је и Кукањац. Док је излазио из зграде команде са Алијом и његовом пратњом само је окренуо главу од нас - тврди Каталина.

На предњем делу колоне, после одсецања ватрогасном цистерном, прво је нападнуто санитетско возило и убијен пуковник др Будимир Радуловић, начелник санитета.

- Покушао је, пре него што ће страдати, да убеди нападаче да су они лекари... Убијен је из непосредне близине, рафалом у главу, баш као и пуковник Миро Сокић и медицинска сестра Нормела Шуко. Поред њих, рањени су пуковници Мића Пантелић, Душан Ковачевић. Убијен је затим и пуковник Градимир Петровић, начелник техничке службе, "зелене беретке" су потпуковника Бошка Јованића испребијале кундацима, пуцали му у леђа и мртвог га убацили у кабину возила - говори, готово у даху пуковник Каталина.

Према сведочењу нашег саговорника, у задњем делу колоне у "кадету" су били пуковници Енес Тасо и Јосип Ивановић, затим војник, возач Здравко Томовић и грађанско лице у ЈНА Иванка Станков. Иза њих је био оклопни транспортер УН са Швеђанима који је требао да обезбеђује колону до Лукавице. Транспортер се, каже нам Каталина, окренуо и побегао када је на хаубу опела скочио наоружани човек и сасуо рафале у људе. Погинуо је возач Томовић, Тасо је тешко рањен, а Иванка и пуковник Ивановић су прошли са лакшим озледама.

- У мене и Бошка Михаловића, негде на средини колоне, пуцао је, по свему судећи, Заим Заги Бацковић. Пуковнику Михајловићу, зликовац је сасуо метак у потиљак јер се овај побунио што мене туче док лежим на стомаку. Метак у леђа направио ме инвалидом. Гледао сам у магновању како неке скидају допола голе, некима су поскидали и панталоне и чизме и туку, туку их све редом.

Наш саговорник је, каже нам, сигуран да је основна грешка код довођења Алије Изетбеговића у Команду ЈНА била што је генерал Кукањац у објекат пропустио и Јусуфа Пушину, екстремног помоћника Алије Делимустафића, да види свог председника. О чему га је Пушина информисао, нико не зна.

НАРЕДБА: У КОЛОНИ СВЕ ПАЛИТИ

ПУКОВНИК Каталина сведочи да је, када је напад на колону почео, највише команди из штаба преносио Заим Бацковић Заги.

Он се већ у току припрема за напад оглашавао радио-везом - "Порука од Загија, наређење од Загија за све јединице. Сва покретна возила непријатеља уништити. Припремите запаљиве смјесе и све палити".

Трећег маја 1992. у Сарајеву погинула 42 војника и официра ЈНА

ОДЛУКА

Уставни суд БиХ је 17. јануара 2018. године прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, војника ЈНА који су убијени у Добровољачкој улици у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да у року од три месеца одговори на приговоре породица Томовић и Гвозденовић, и да се изјасни због чега је истрага у случају "Добровољачка" стопирана одлуком некадашњег међународног тужиоца Џуда Романа 2012. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Srbijo Zuta kuco

04.05.2021. 10:42

Naravno da su znali. U to vreme sam bio u SAD. CNN je prekinuo program i direktno prenosio masakr. Na ekranu je pisalo "Breaking news". Kako su znali kada i gde da postave kamere ako sve nije bilo isplanirano i svi akteri obavesteni. I kasnije se to dogadjalo. Znali su za Markale i sa kamerama cekali da masakr/predstava otpocne.

stojan

04.05.2021. 10:50

Taj kukanjac-plakanjac je olicenje nesposobnog staresine I na sramotu cele JNA! To sto je on ucinio je klasican primer izdaje bazicnih principa profesionalnog vojnika. Pa tako nesto nedolicno ne bi ni neki potporucnik uradio! Sramota. Nazalost bilo je jos mnogo degenerika koji su se krili iza visokih cinova. Ovakva nesposobnost jednog impotentnog generala treba da udje u vojne knjige I da se izucava kao nesto sto nikada ne bi smelo da se dogodi nikom ko je staresina, kome su povereni zivoti drugih.Strasno zalosno I tuzno.

kobasica srbije

04.05.2021. 10:58

Gospodine Katalina vi da ste bili častan oficir trebali ste da lepo izvadite pištolj presudite Kukanjcu i Aliji ako treba i sebi i da udjete u istoriju. Ovako ste zarad vaših života zavili u crno 42 majke nedužnih mladića.

Tomić Bane

04.05.2021. 11:02

Koji si ti moj bezbednjak? Znao si šta će se dogoditi i dozvolio si da decu pošalješ na klanicu. To što si ranjen, ostao si živ za razliku od one dece. Ne znam šta čekaju roditelji te dece? Pa sravnio bih te sa zemljom da je moje dete šamar dobilo...

Miloš

04.05.2021. 11:27

Питајте генерала Михајловића, који је одвојио свој део колоне и прошао другим путем без последица, како је то из његове перспективе било!

Firaun

04.05.2021. 11:38

Zato Bakovicev sin "cuveni pevac Deen " zna da dolazi u Beograd i da nam peva....A tata zlikovac komandovao napadom na kolonu, neosudjen za zlocin ,nagradjen je mestom u Bosanskom parlamentu....Mi sutimo, svi sute, jer su ubijeni samo Srbi, a i niko ne reaguju na zlocin !

normalno

04.05.2021. 14:46

Baš mi je žao JNA, a pobili su samo u sarajevu 14000 civila baš srceparajući tekst koga napisa jebem ga retardiranog u mozak žao mi samo što nije stigla ruka pravde četnika generala kukanjca koliko je samo zla nanio građanima sarajeva i bosne i hercegovine