ЗВАНИЧНА ОДЛУКА! Труднице и деца узраста 16 и 17 година могу да се приме вакцину овог произвођача

Новости онлине

03. 05. 2021. у 13:56

ОСОБЕ узраста 16 и 17 година и труднице могу да се вакцинишу Фајзеровом вакцином против ковида-19 , закључио је Стручни комитет за имунизацију на састанку одржаном 26. априла.

ЗВАНИЧНА ОДЛУКА! Труднице и деца узраста 16 и 17 година могу да се приме вакцину овог произвођача

Фото Танјуг

- Према закључку Стручног комитета за имунизацију, особе узраста 16 и 17 година могу да се вакцинишу против ковид-19 Пфизер-БиоНТецх вакцином, по препоруци надлежног педијатра, при чему образац сагласности за вакцинацију потписује лице које се вакцинише у складу са Законом о правима пацијената.Даје се интрамускуларно у две дозе (свака доза од 0,3 мл) са размаком од три недеље (21 дан) између доза - пише у документу.

У овом документу додаје се да Фајзерова вакцина не би требало да се замени било којом другом и да након прве дозе овог цепива треба примити и другу дозу исте вакцине.

- Нема расположивих података о заменљивости Пфизер-БиоНТецх ЦОВИД-19 Ваццине другим ЦОВИД-19 вакцинама у циљу завршетка серије вакцинације. Особе које су примиле једну дозу Пфизер-БиоНТецх вакцине треба да приме и другу дозу Пфизер-БиоНТецх како би комплетирале серију вакцинације - каже се у документу.

У складу са ревидираним препорукама Стручног комитета за имунизацију, трудноћа не представља контраиндикацију за примену Фајзерове вакцине против ковида-19.

Труднице се после првог триместра трудноће, могу вакцинисати Фајзеровом вакцином против ковида, у консултацији са надлежним гинекологом и уз индивидуалну процену користи и ризика од вакцинације, стоји у препорукама Стручног комитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)