КАКО ЋЕМО ПУТОВАТИ ОВОГ ЛЕТА? Из Европске уније стигла једна лоша и једна добра вест за Србе

Танјуг

03. 05. 2021. у 13:40

УЗИМАЈУЋИ у обзир епидемилошку ситуацију у земљи, можемо да видимо Србију на листи држава којима ће бити дозвољена путовање у ЕУ на основу предложених критеријума, поручено је данас у Европској комисији.

КАКО ЋЕМО ПУТОВАТИ ОВОГ ЛЕТА? Из Европске уније стигла једна лоша и једна добра вест за Србе

Фото: Депоситпхотос

Поводом предлога Комисије, који ће до краја маја размотрити земље чланице, о ублажавању тренутних ограничења за небитна путовања у ЕУ, посебно за вакцинисане грађане трећих земља, у Бриселу су имали добру и лошу вест за грађане Србије.

У Комисији напомињу да ће се "критеријум вакцинације", односно отварања граница за оне ревакцинисане против Ковид-19, односити само на вакцине које су препознате од стране Европске агенције за лекове или као "хитне" одобрене од стране Светске здравствене агенције.

- Спутњик и Синофарм нажалост нису на тим листама, што значи да грађани Србије који су примили те вакцине, неће бити у могућности да уђу у ЕУ на основу ''вакцинационог критеријума - објашњавају у Комисији.

Истовремено, у Бриселу наглашавају да постоји и други, тзв "епидемилошки критеријум", који ће бити "примаран" када је у питању укидање рестрикција на путовања у ЕУ, а за који се Србија увелико кандидује.

- Други пут до укидања рестрикација на улазак у ЕУ је листа земља са повољном епидемиолошком ситуацијом. Ту смо предложили да се праг инфицираних у последњих 14 дана на 100.000 становника подигне са 25 на 100 особа - навели су у Европској комисији.

У Бриселу напомињу да ће се тренутна листа од само седам земаља којима је одобрен улазак у ЕУ, ускоро "значајно проширити" и да би на њој свакако требало да се нађе Израел, али и Србија, и то на основу напретка у вакцинацији.

Очекује се да ће земље чланице ЕУ до краја маја размотрити предлог Комисије и усвојити нову, "проширену" листу земља за чије ће грађане бити отворене границе ЕУ, уз евентуално поштовање мера при уласку као што је негативан тест.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)