ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ ИМА НОВУ ПРОГНОЗУ: Стручњак открива када ћемо моћи да предахнемо од короне!

Novosti online

03. 05. 2021. у 10:52

ПРОФЕСОР Петар Кочовић, стручњак за информационе технологије каже да ће број новозаражених вирусом корона и у наредном периоду да опада.

ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ ИМА НОВУ ПРОГНОЗУ: Стручњак открива када ћемо моћи да предахнемо од короне!

Фото: Јутјуб/Принтскрин

Он предвиђа да би крајем маја и почетком јуна требало да уђемо у мирније воде када је реч о броју новозаражених. 

- Главни број заражених стиже из Азије, око 60 одсто, а бројке опадају у Европи, као и у Србији. Код нас је тај пад баш лаган, а могло би да иде и брже - истиче проф. Кочовић. 

Како је објаснио, Србија би могла да достигне 33 одсто вакцинисаних, око 10. јула.

- То је оних израелских 33 одсто, они су тада имали откључавање. Други круг попуштања мера био је са 44 одсто, тада су почели слободно да се крећу, а све мере су укинуте када су достигли 51 одсто вакцинисаних - рекао је проф. Кочовић.

Што се тиче земаља у окружењу епидемиолошка ситуација је лошија у Словенији и Хрватској, али и у Турској.

- У Грчкој је прву дозу примило 21 одсто становништва, а другу девет, док је у Црној Гори прву дозу добило 6,4 одсто људи, а другу 3,6 - казао је професор. 

Да је све боља епидемиолошка ситуација потврдио је и директор Дома здравља "Др Милутин Ивковић" на Палилули др Александар Стојановић рекао је да је током ова три празнична дана дневно у ковид амбулантама било око 90 пацијената, што је, како оцењује јако охрабрујуће.

Што се вакцинације тиче, по препоруци од Великог петка до јуче је паузирано са вакцинацијом, а данас се процес наставља.

- Данас креће вакцинација људи који су се преко е-управе заказали за 30., ревакцинација пацијената који су по списку били. Све вакцине имамо – истакао је он.

Објаснио је и да се ситуација мења код млађег дела популације. - Млађи су схватили како

стоје ствари, а то је ако треба да путују ПЦР тест је скуп, биће фестивала, а на које ће моћи да иду само вакцинисани, а приликом преласка границе постојаже улази за вакцинисане и невакцинисане и они сада због свега тога другачије размишљају - објаснио је доктор.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)