ШЕСТ "ЛАЗАРА" ЧУВА МИР: Репортери "Новости" у бази "Југ" код Бујановца, на провери борбеног возила ВС (ФОТО/ВИДЕО)

Јелена СТОЈКОВИЋ

02. 05. 2021. у 12:00

ТЕЖАК је готово 25 тона, дужине скоро осам метара, ширине три метра, а упркос импозантним габаритима са мотором од 500 коњских снага у челичној утроби развија брзину и до 110 километара на час. Отпоран је на бомбе, митраљеске нападе, али и на нуклеарно-хемијско-биолошку контаминацију терена.

ШЕСТ ЛАЗАРА ЧУВА МИР: Репортери Новости у бази Југ код Бујановца, на провери борбеног возила ВС (ФОТО/ВИДЕО)

Фото Ј. Стојковић

Обезбеђује снагу, али и нуди сигурност од оружја које би запуцало са друге стране оклопа. Борбено возило "лазар 3" понос је домаће наменске индустрије, окосница модерне пешадије и једно од најснажнијих појачања Војске Србије последњих година.

Своју снагу, моћ и способности доказао је и на недавно одржаној вежби "Одговор 2021" на Пасуљанским ливадама, где је показао само део онога што заиста може. А то добро знају и у свету, па се све гласније говори да ће точкови српског оклопњака ускоро загребати и пространства далеке Азије. Стручњаци га кратко описују - возило за све терене и све задатке.

Проверу овакве репутације моћног точкаша репортери "Новости" потражили су код оних који га најбоље познају - припадника 4. бригаде Копнене војске. У бази "Југ" код Бујановца је шест возила овог типа, потпуно спремних да у сваком тренутку крену на задатак.

Официри, подофицири и војници знају га "у душу". Са "лазом" се друже од јула 2019. године, када је уведен у наоружање и стигао у ову војну базу. Од прошле године и у Рашкој се налази још шест ових транспортера, а најављују се испоруке и другим јединицама.

Посматрамо вежбу. Под пуном опремом вешти војници са југа Србије хитро и окретно улазе у оклопљени простор, где може да се смести до 12 људи. Уиграни, као по команди заузимају своја места. Деветорица у задњем, такозваном, искрцном делу и троје који никада не напуштају возило - командир, нишанџија и возач.

Фото Ј. Стојковић

Тло на полигону "Боровац" подрхтало је од снаге најмоћнијег оружја пешадијских јединица. У два вода, 36 људи у "лазарима" кренуло је у акцију.

- Ово возило тешко се пореди са сличнима у свету. Странци праве и користе мања возила, преферирају два тима од по четири човека, док је "лазар" капацитета 12 људи и већи је од свих - пореди челичне теренце капетан прве класе Ивица Бараћ, командир чете у 41. пешадијском батаљону Четврте бригаде, док строго надгледа војнике како вешто улазе у борбено возило.

А међу војницима што као један у борбеном поретку заузимају места у возилу и две девојке. Ни по чему не заостају, нити се разликују од колега.

- Од тренутка пријема "лазара" у Четврту бригаду ниједна вежба ни приказ Војске Србије није протекао без њиховог ангажовања - каже нам капетан Бараћ.

Борбена техника је важна, али и у Четвртој бригади признају да срце система чине - људи. У јединици чија је оклопњак највећа снага и узданица влада спој младости и искуства. Према речима капетана Бараћа, у чети има војника од 19 година, као и колега који могу да им буду очеви.

- То је важна ствар. Имамо људе са ратним искуством, као и оне који су прошли много тога у Копненој зони безбедности. За пешадијске јединице је непроцењиво да људи буду физички спремни, па је и младост својеврсна предност - појашњава Бараћ.

Фото Ј. Стојковић

 

НАОРУЖАЊЕ ЗА СВЕ ЦИЉЕВЕ

ОКЛОПНИ транспортер "Лазар 3" намењен је пешадији и специјалним јединицама, а конструисан је у складу са најсавременијим трендовима у развоју оклопних возила точкаша.

Како је наведено у таблици његових перформанси, може бити опремљен различитим врстама наоружања попут даљински управљаном борбеном станицом са митраљезом (ДУБС) калибра 12,7 милиметара, али и куполом са топом од 30 милиметара. Ово моћно оруђе, које је планирано као стандардни модул, омогућиће дејства по циљевима на земљи као што су лако оклопљена и логистичка возила, командна места и непријатељска жива сила, али и по циљевима у ваздуху - хеликоптерима и беспилотним летелицама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)